1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Aasta küla kandidaadid astuvad võistlustulle
Aasta küla kandidaadid astuvad võistlustulle

Aasta küla kandidaadid astuvad võistlustulle

Sel reedel alustab aasta küla hindamiskomisjon kandidaatidega tutvumist, et selgitada võitja 18. juuniks.

Põlva- ja Võrumaalt alustaval hindamiskomisjonil on ees kuus pikka päeva, mille käigus küladel tuleb kahe tunni jooksul tutvustada oma tegemisi ja esile tuua kõik see, mida saab tulevikus ka teistele eeskujuks tuua. Kandidaate on kokku 15 – igast maakonnast üks.

“Aasta küla konkurss aitab meil märgata head üle Eestimaa. Igas maakonnas ootab meid kogukond, kes on üheskoos loonud armsa kodu seal, kus algab meie rahva lugu – maal. Nende edulood ja ebaõnnestumised saavad aidata kaasa sellele, et maapiirkondadesse jääks ja tuleks elama aina rohkem eestimaalasi. Elu käib ju kõikjal Eestis,“ rõhutas hindamiskomisjoni esimees Jüri Ratas.

“2021 on toonud valimisse olulise muutuse, sest esmakordselt liidetakse omavahel kokku hindajate tulemus ja rahvahääletuse tulemus,” ütles konkursi korraldaja, Eesti Külaliikumise Kodukant juhatuse liige Krista Habakukk. “Teine muutus on see, et aasta küla kuulutatakse välja juba suve alguses, mis võimaldab kõikidel huvilistel suvel neile külla minna ja oma silmaga näha, kui toredaid ja elujõulisi külasid leiab igast Eestimaa kandist.“

Esimest korda toetab valimist Eesti Puitmajaliit, kelle soov on esile tõsta maapiirkondades traditsioonilisi puitehitisi ja väärtustada puidu kui kohaliku ehitustooraine väärindamist ja sobitamist kohalikku elukeskkonda. Aasta küla puitehitise tiitli pälvib puidust hoone või rajatis, kus loodussõbralikkus ja ajalooline usaldusväärsus on kooskõlas kaasaegsete lahendustega.

Aasta küla valimisele on õla alla pannud ka Husqvarna, kes läheb oma tehnika ja inimestega maikuus appi kahe küla heakorratöödele ja annab laureaadile auhinnaks juhtmevaba õuetööriistakomplekti.

Kodukant korraldab aasta küla valimist üheksandat korda. Valimine toimub üle aasta. Iga maakond esitab tiitlile oma selle aasta silmapaistvaima küla või ühiselt tegutseva külade piirkonna. Eelmisel korral pälvis Eestimaa aasta küla tiitli Võru maakonnas asuv Lüübnitsa.

Head Uudised GoodNews