1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Aasta lõpus käivitunud uus teenus tõi esimesed elektroonilised abieluavaldused
Aasta lõpus käivitunud uus teenus tõi esimesed elektroonilised abieluavaldused

Aasta lõpus käivitunud uus teenus tõi esimesed elektroonilised abieluavaldused

Lõppenud aasta viimasel tööpäeval avanes võimalus esitada abieluavaldust elektroonselt veebilehel rahvastikuregister.ee. Tänaseks on laekunud juba 34 sellist avaldust.

Siseminister Lauri Läänemetsa sõnul ei tohi langeda digiriigina mugavustsooni ning lisaks olemasolevatele teenustele tuleks pidevalt arendada uusi võimalusi, mis inimeste aega ja vaeva säästavad. „Abiellumine ja lahutamine on ühed vähestest protsessidest, mida seni polnud võimalik digitaalselt teha, kuid nüüd liigume ka nende toimingutega elektroonsele asjaajamisele lähemale ja on võimalik avaldusi esitada mugavamal, lihtsamal ning vähem bürokraatlikul viisil,“ ütles Läänemets.

Minister täpsustas, et elektroonsete avalduste esitamise võimalused on planeeritud käivituma etapiti – kui abieluavaldust saab elektroonselt esitada alates äsja lõppenud aasta lõpust, siis abielu lahutamise avalduse e-teenus käivitub eeldatavasti 2024. aastal.

Siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas selgitas, et kuigi avalduse saab nüüd mugavalt e-teenuses esitada, peavad abiellujad jah-sõna ütlemiseks siiski perekonnaseisuametniku juurde koos kohale minema. „Pidulikku hetke me elektrooniliseks ei muuda, kuid pakume võimaluse eelneva asjaajamise arvelt aega säästa,“ sõnas ta.

Pungas lisas, et esimene tagasiside teenusele on kasutajate poolt olnud positiivne – teenust peetakse lihtsaks, arusaadavaks ja mugavaks.

Elektroonilise abiellumisavalduse esitamine on osa riigi arendatavatest sündmuspõhistest teenustest, mille eesmärk on muuta avalikud teenused inimestele võimalikult lihtsaks ja mugavaks. Lisaks avalduse esitamise e-teenusele loodi portaali eesti.ee abiellumise infoväli, kust leiab olulise teabe abielu sõlmimisega seonduva kohta ning sammude kaupa juhise, mis hetkel milline tegevus abiellumisel vajalik on.

Sündmuspõhiseid teenuseid rahastatakse ning abiellumisavalduse esitamise e-teenus ja infoväli eesti.ee portaalis on valminud Euroopa Liidu taaste- ja vastupidavusrahastu (RRF) vahenditest.

Head Uudised GoodNews