1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. AASTAAJAD TALLINNA LOODUSES I Loodusesõbrad on oodatud retkele Pirita jõe ürgorgu
AASTAAJAD TALLINNA LOODUSES I Loodusesõbrad on oodatud retkele Pirita jõe ürgorgu

AASTAAJAD TALLINNA LOODUSES I Loodusesõbrad on oodatud retkele Pirita jõe ürgorgu

Neljapäeval, 18. juunil kell 18 on loodusesõbrad oodatud loodusmatkade sarja „Aastaajad Tallinna looduses“ retkele Pirita jõe ürgorus.

1957. aastal loodud Pirita jõe ürgoru kaitseala pindala on 703 hektarit, hõlmates Pirita jõeorgu, sealseid terrasse, paljandeid ja erinevaid taimekooslusi. Ürgoru terrassidel kasvavad 150–200-aastased männikud. Alal asub ka kunagine Kloostrimetsa soo pindalaga 20 hektarit, millest inimtegevuse tõttu on kujunenud mustika-kõdusoomännik.

Kasvupaikade mitmekesisus on loonud eelduse suure liigirikkuse tekkimiseks. Alal kasvab ligi 650 taimeliiki ning loendatud on üle 120 linnuliigi. Seal kasvab mitu kaitsealust taimeliiki, nagu roosa merikann, aas-karukell, balti sõrmkäpp, roomav öövilge ja laialehine neiuvaip. Kaitseala on ka oluline suvine toitumiskoht nahkhiirtele ning tähtis liikumiskoridor imetajatele.

Loodusretkel osalemine on tasuta, kuid vajalik on eelnev registreerimine: eestikeelne grupp; venekeelne grupp. Registreerimine algab reedel, 12. juunil kell 12.00.

Registreerudes tuleb kindlasti silmas pidada koroonaviiruse ennetusmeetmeid: grupis kogunemine ei ole soovitav riskirühma kuuluvatele inimestele ning osaleda tohivad vaid nakkussümptomiteta inimesed. Retkel tuleb järgida 2+2 reeglit ja soovituslik on kanda kaitsemaski.

Loodusretke korraldab Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalamet Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel. Giidideks on seekord Olev Abner (eesti keeles) ja Svetlana Gornostajeva (vene keeles).

Rohkem teavet Pirita jõeoru elurikkuse ja ajaloo kohta leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews