1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. AIALINNUVAATLUS LÄKS KORDA! Nädalavahetus oli linnuloendajatele tegus
AIALINNUVAATLUS LÄKS KORDA! Nädalavahetus oli linnuloendajatele tegus

AIALINNUVAATLUS LÄKS KORDA! Nädalavahetus oli linnuloendajatele tegus

tihaneMöödunud nädalavahetusel seitsmendat korda toimunud talvisel aialinnuvaatlusel vaadeldi esialgsetel andmetel üle 40 000 linnu vähemalt 60 liigist. Esmaspäeva hommikuks olid oma vaatlused edastanud 2000 linnusõpra, kes tegid aialinnuvaatlusi 1400 paigas üle Eesti. Nädalavahetusel tehtud vaatlusi saab edastada kuni 7. veebruarini.

Kõige arvukam liik oli taas tänavune aasta lind rasvatihane, kes moodustas üle 26% vaadeldud lindude koguarvust. Sarnaselt eelmistele aastatele mahtusid arvukuse esiviisikusse veel rohevint, põld- ja koduvarblane ning sinitihane. Vaatlustulemusi mõjutas pikalt kestnud sulailm, mille tõttu oli lindude vajadus toidumajades leiduva lisatoidu järele väiksem. Keskmine lindude arv vaatluskohas oli seetõttu 25% tavapärasest madalam, mitmed vaatlejad teatasid aga lindude täielikust puudumisest. Tavatult kevadistele oludele viitab ka see, et kaks kolmandikku vaatlejatest kuulis vaatluspäevadel või sellele eelneval nädalal rasvatihase esimest laulujuppi.

Eesti Ornitoloogiaühing tänab kõiki aialinnuvaatlusel osalejaid. Tuletame meelde, et vaatlustulemusi ootame kuni 7. veebruarini. Neid saab sisestada aialinnuvaatluse kodulehel www.eoy.ee/talv/vaatlused/ või saata postiga (Eesti Ornitoloogiaühing, Veski 4, Tartu 51005). Viidatud kodulehel saab reaalajas jälgida kõiki juba sisestatud vaatlusi ja nende paiknemist kaardil. Oodatud on ankeedid ka nendest vaatluskohtadest, kus vaatlustunni jooksul ühtegi lindu ei kohatud, sest lindude puudumine on sama oluline info kui lindude olemasolu. Lõplik kokkuvõte avaldatakse veebruari lõpuks. Talvist aialinnuvaatlust toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Head Uudised GoodNews