1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Algab kandidaatide esitamine riigi kultuuri- ja spordipreemiatele
Algab kandidaatide esitamine riigi kultuuri- ja spordipreemiatele

Algab kandidaatide esitamine riigi kultuuri- ja spordipreemiatele

Kultuuriministeerium ootab ettepanekuid 2021. aastal välja antavate Eesti Vabariigi kultuuripreemiate ja spordipreemiate määramiseks.

Kolm kultuuripreemiat antakse pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest ning viis preemiat 2020. aastal avalikkuseni jõudnud väljapaistvate tööde eest. Ettepanekuid kultuuripreemia määramiseks võivad esitada loomeliidud, preemia varasemad laureaadid või omavalitsused ning teised juriidilised isikud, kes põhikirja kohaselt tegutsevad kultuuri või hariduse valdkonnas.

Kaks spordipreemiat määratakse elutöö eest, kuus preemiat aga 2020. aasta saavutuste eest. Ettepanekuid võivad teha ministeeriumid, omavalitsused, spordiorganisatsioonid ning teised juriidilised isikud ja asutused, kelle põhikirjas või põhimääruses on spordialane tegevus.

Nii kultuuri- kui ka spordipreemiate kandidaadid tuleb esitada taotlusvormil, mis on Kultuuriministeeriumi kodulehel. Avaldused tuleb allkirjastatuna esitada pühapäevaks, 10. jaanuariks 2021 Kultuuriministeeriumisse (Suur-Karja 23, 15076 Tallinn) või digitaalselt allkirjastatuna aadressile preemia@kul.ee. Preemiad antakse laureaatidele üle Eesti Vabariigi aastapäeva ajal.

Valitsus kinnitas ühtlasi täna, 3. detsembril kultuuripreemiate komisjoni uue koosseisu. Senisest komisjonist jätkavad Triin Soone ja Tõnis Kahu, uued liikmed on Peeter Pere, Katrin Koov, Toomas Luhats, Tiina Lokk-Tramberg, Triinu Tamm, Maria Arusoo, Jaanus Samma, Iris Oja, Luule Epner ja Johanna Ross. Spordipreemiate laureaadid otsustab spordipreemiate komisjon. Kandidaadid esitatakse mõlemast komisjonist otsustamiseks vabariigi valitsusele.

Möödunud korral, tänavu veebruaris pälvisid kultuuri elutööpreemia kirjandusteadlane ja Eesti elulugude talletaja Rutt Hinrikus, kirjanik Paul-Eerik Rummo ja arhitekt Toomas Rein, riiklikud spordi elutööpreemiad said iluvõimleja ja treener Kadri Liivak ning spordiarst ja spordiaususe eestkõneleja Peeter Mardna. Üks tavakultuuripreemia saajatest oli Tiina Lokk-Tramberg (pildil).

Head Uudised GoodNews