1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Algas konkurss Eduard Wiiralti ja Artur Lemba nimelistele stipendiumidele
Algas konkurss Eduard Wiiralti ja Artur Lemba nimelistele stipendiumidele

Algas konkurss Eduard Wiiralti ja Artur Lemba nimelistele stipendiumidele

Kultuuriministeerium kuulutas täna, 28. oktoobril välja kaks stipendiumikonkurssi: kunstiüliõpilastele kandideerimiseks Eduard Wiiralti nimelisele stipendiumile ning muusikatudengitele kandideerimiseks Artur Lemba nimelisele stipendiumile. Stipendiume makstakse nende autorite loomingu kasutamisest laekunud autoritasudest ja sellega toetatakse üliõpilaste õppe- ja loometegevust ning enesetäiendamist.

Eduard Wiiralti ja Artur Lemba autoritasude pärija on Kultuuriministeerium. Nende autorite loomingu kasutamise eest laekuvast rahast makstakse kunstitudengitele Wiiralti stipendiumi alates 2004. aastast ning muusikatudengitele Lemba stipendiumi alates 2019. aastast.

„Eduard Wiiralti nimelist stipendiumi saame senistel alustel jagada veel vaid viis korda – 2024. aastani, mil möödub 70 aastat kunstniku surmast ja tema autoriõiguse kehtivuse tähtaeg sellega lõppeb. Aasta-aastalt on autoritasu laekumine olnud stabiilne, nii ülemöödunud kui möödunud aastal saime jagada kolm 3000 euro suurust stipendiumi, loodame väga, et nii läheb ka tänavu. Wiiralt on endiselt aktuaalne ja tema kunstnikumõte on kõnetav. Praegused kunstitudengid on loomingule sama pühendunud kui nende eelkäijad saja aasta eest ja stipendium on neile oluline tugi,“ ütles Kultuuriministeeriumi kunstinõunik Maria-Kristiina Soomre.

„Artur Lemba nimelise loomingulise stipendiumi eesmärk on toetada heliloomingu, klaveri ja muusikateaduse üliõpilaste loomingulist tegevust, samuti Artur Lemba loomingu või temaga seotud tegevuste uurimist. Stipendium annab tudengile võimaluse panna alus millelegi uuele ja minna süvitsi teemadega, mis õppetöös on just täna aktuaalsed. Mõtteliselt hoiab stipendium ka järjepidevust meie muusikaloos, sest Artur Lemba kui viljakas helilooja ja andekas pianist on kindlasti eeskuju ka tulevastele muusikaelu suunajatele,” ütles Kultuuriministeeriumi muusikanõunik Madli-Liis Parts.

Digitaalselt allkirjastatud taotlusi oodatakse e-posti aadressil min@kul.ee 23. novembriks 2020. a. Wiiralti ja Lemba stipendiumid annab laureaatidele aasta lõpus toimuval tseremoonial üle kultuuriminister Tõnis Lukas.

Wiiralti stipendiumi kandidaat võib olla iga täiskoormusega riiklikult tunnustatud õppekaval õppiv kunstitudeng, sealhulgas välisülikoolides õppija. Stipendiumi taotlemiseks tuleb Kultuuriministeeriumile esitada vabas vormis avaldus, millega on kaasas motivatsioonikiri, loomingulise ja erialase tegevuse ülevaade ning tõend õpingute kohta. Kandideerijail tuleks selgelt läbi mõelda stipendiumi eesmärk isiklikus plaanis jaoks ning avada võimalikult täpselt oma loometegevuse põhimõtteid ja olulisust. Ühe Wiiralti stipendiumi suurus on 3000 eurot, Eesti Kunstimuuseum lisab stipendiumile traditsiooni kohaselt nimelise kuldkaardi, mis annab selle omanikule eluaegse tasuta külastusõiguse kõigis muuseumi filiaalides. Loe täpsemalt käskkirjast.

Lemba stipendiumi võib taotleda üliõpilane, kes õpib täiskoormusega ja õppekaval, mis on seotud heliloomingu, klaveri või muusikateaduse erialadega ning mille lõpetamisel antakse riiklikult tunnustatud diplom. Stipendiumide määramisel hindab komisjon taotleja eelnevat loomingulist tegevust, stipendiumi kasutamise eesmärki, taotluse motiveeritust ja erialalisi akadeemilisi tulemusi. Kandidaadil tuleb muuhulgas esitada motivatsioonikiri, milles ta tutvustab oma loomingulisi eesmärke ja stipendiumi planeeritud kasutust. Komisjon saab välja anda kuni kolm stipendiumi väärtuses 2000 eurot. Loe täpsemalt käskkirjast.

Head Uudised GoodNews