1. Avaleht
  2. Märka Last
  3. Algas lapse õiguste kuu
Algas lapse õiguste kuu

Algas lapse õiguste kuu

Lastekaitse Liit tähistab novembrit kui lapse õiguste kuud. Järjekorras juba üheteistkümnenda lapse õiguste kuu raames toimub nii lapse osaluse teemaline konverents, joonistub kokku õnneliku lapse pusle ehk virtuaalne kalender, mille erinevad tükid illustreerivad olukorda, et nii palju, kui on erinevaid inimesi, on ka erinevaid vaatenurki, ent igaühe arvamus on oluline. Lisaks ilmub värske veebiajakiri Märka Last ning toimub mitmeid lapsi ja nende heaolu toetavaid tegevusi.

Lapsed matkamas
Foto: Shutterstock

Lapse õiguste kuu suursündmuseks on 18. novembril toimuv Lastekaitse Liidu aastakonverents, mis kannab tänavu pealkirja “Õnnelik laps – kuulatud, kaasatud ja mõistetud”, keskendudes lapse osalemisele nii ühiskonnas kui ka pereelus ning osaluse toetamisele.

”Laste abistamise ja toetamise juures on iga spetsialisti ja lapsevanema südamest tulenev soov tagada lapsele parim lahendus, ent seejuures ei tohiks unustada ära ka last ennast – tema arvamust ning osalust. See, mis on iseenesest mõistetav täiskasvanu jaoks ei pruugi olla alati mõistetav lapse jaoks, kes sügaval sisimas ei julge veel iseenda eest seista,” kirjeldas konverentsi korraldaja, Lastekaitse Liidu koostöö koordinaator Eliise Tiidussalu.

Laste enda hääl kõlab konverentsil läbi videokonkursile “Minu kangelane, minu tõeline päästeingel!” tulnud klippide. Eesti Noorsooteatriga koostöös korraldatud konkursi eesmärgiks on pöörata tähelepanu neile, kes on olnud erinevatel eluperioodidel lapse ja noore kõrval, kes on olnud õigel ajal õiges kohas.

Konverents on suunatud eelkõige valdkonna ja vahetult lastega töötavatele spetsialistidele, kes seisavad laste õiguste eest ning toetavad laste osalust nii ühiskonnas kui ka laste heaolu valdkonnas. Konverentsist tehakse otseülekanne veebis ja ettekanded on ka hiljem järelvaadatavad.

Õnneliku lapse pusle 

Õnneliku lapse pusle on täna Lastekaitse Liidu kodulehel startiv virtuaalne kalender, mille erinevatest tükkidest koosnev formaat aitab illustreerida, et nii palju, kui on erinevaid inimesi, on ka erinevaid vaatenurki, ent igaühe arvamus on oluline. “Õnneliku lapse pusle tükid on üle Eesti kõigi inimeste käes laiali. Üks eraldiseisev tükk ei pruugi võib-olla suurt midagi öelda, ent kui see ülejäänud terviku juurde lisada, näeme, kuidas üldpildi jaoks on vajalik iga väike tükikene,” kirjeldas lapse õiguste kuu kalendri koordinaator Triin Sooäär.

Triin Sooäär. Foto: Erakogu

Sellest loogikast tulenevalt on esimese päeva keskseks sisuks mitte vastus, vaid hoopis küsimus: “Milline on õnnelik laps? Õnneliku lapse pusle näol on tegemist tükikestega (pilt, sõnum, video), mis nii lapsed kui täiskasvanud üle kogu Eesti kokku toovad ning mille sisust joonistub novembri lõpuks ülevaade, mida tähendab õnnelik laps ning mis on sellega seonduvad peamised teemad.

  • Kogu maailmas tähistatakse 20. novembrit kui rahvusvahelist lapse õiguste päeva, kuna just 20. novembril, 1989. aastal allkirjastati ÜRO Lapse õiguste konventsioon (LÕK). Eesti ühines konventsiooniga 20. novembril 1991. LÕK on lapse õiguste sisu mõistmisel, arendamisel ja määratlemisel rahvusvaheliseks ning riiklikuks lähtedokumendiks. Lastekaitse Liit alustas lapse õiguste kuu tähistamist 2011. aastal.
Head Uudised GoodNews