1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Altia Eesti poolt restaureeritav Kivestu tuulik tõsteti paika
Altia Eesti poolt restaureeritav Kivestu tuulik tõsteti paika

Altia Eesti poolt restaureeritav Kivestu tuulik tõsteti paika

Foto: Altia Eesti AS
Foto: Altia Eesti AS

24.septembril tõsteti karkassile saarlaste ja hiidlaste koostöös valmiva Saaremaa Kivestu tuuliku. Altia Eesti poolt restaureeritava ajaloolise tuuliku pidulik avamine leiab aset juba 11. septembril.

Eesti üks juhtiv alkoholitootja Altia Eesti AS, Saarte Turismiarenduskeskus ja Tuulikute Meistrikoda renoveerivad tänavu Saaremaa Kivestu tuuliku, mis asub Tagamõisa poolsaarel Kihelkonna vallas Kõruse külas. Esimene sündmus Kivestu tuuliku taastamistööde raames, nimelt ligi kahesaja aastase söömripuu langetamine, toimus veebruaris.

Foto: Altia Eesti AS
Foto: Altia Eesti AS

1781. aastal ehitatud Kõruse küla Kivestu talu tuulik on vanuselt kolmas Saaremaa tuulik. Tuuliku juures on kasutatud hulgaliselt vanu käsitöövõtteid, mis on laiemalt kasutuselt välja läinud juba 19. sajandi algul, näiteks tuuliku põrandalaudised on paigaldatud puitpunnidega ja tuulik on võimeline tootma ainult lihtjahu.

Kristel Metsa sõnul valiti Kivestu tuulik järgmiseks renoveeritavaks veskiks välja kuueteistkümne kandidaadi seast, mis olid Saaremaa elanike poolt Altiale taotlustena esitatud. „Kõruse Kivestu talu tuulik jääb Harilaiule viiva loodusmarsruudi äärde, samuti tuulik ei asu kaugel Kõruse külaplatsist. Omanikul on koostöökokkulepe Tagamõisa MTÜ-ga, kes haldab Kõruse küla väljakut ja tuulik on taastamisjärgselt igal ajal kogukonna kasutada. Küla üritused seotakse tuulikuga, et lisada piirkonnale atraktiivsust ja väärtustada kultuuripärandit,“ ütles Mets ning lisas, et uues kuues Kivestu veski peaks täielikult valmima septembriks.

Altia Eesti AS, Saarte Turismiarenduskeskus ja Tuulikute Meistrikoda sõlmisid pikaajalise koostöölepingu, mille alusel ettevõtte juhtiv bränd Saaremaa Vodka toetab Saaremaa sümboliteks peetavate tuulikute taastamist ning eksponeerimist kui pärandkultuuri turismiobjekte. 2013. aastal rahastas Saaremaa Vodka Pihtla valla Ennu küla tuuliku taastamist täies ulatuses ning toetas Leedri küla tuuliku taastamist. Sama aasta sügisel valiti kolmandaks renoveeritavaks tuuleveskiks Saaremaa Ilaste tuulik, mille restaureerimistööd toimusid mullu suvel ja pidulik avamine leidis aset 16. septembril. Üritusest võtsid osa ka Rahvusvahelise Veskiühingu (The International Molinological Society) president Willem van Bergen ja nõukogu liige Ton Meesters Hollandist. Ajalooline Saaremaa veski oli valminud Saaremaa ja Hiiumaa meistrite koostöös.

Rahvusvahelise Veskiühingu president Willem van Bergen näitas Saaremaa pukktuulikute renoveerimisprojektile oma poolehoidu: „Mul on väga hea meel, et on loodud koostöö Altia Eesti ja kohaliku kogukonna vahel ning projektijuhtimine on koostööpartnerite poolt hästi organiseeritud,“ ütles van Bergen.

Saaremaale iseloomulike sümbolite – pukktuulikute – olukord on tänaseks päevaks kriitiline ning ilma toetuseta on need hävimas. Pukktuulikud on Saaremaa uhkus ja südameasi. Kui 19. sajandi lõpul oli Saaremaal umbes 1270 tuulikut, siis tänapäeval on eksponeerimiskõlblikud vaid paarkümmend. Tuulikute taastamine Altia Eesti AS poolt aitab kaasa ka tuulikumeistrite ameti säilimisele.

Altia Eesti AS on Põhja- ja Baltimaades tegutseva juhtiva alkoholifirma Altia Corporation tütarettevõte. Altia kõige tuntum Eestis toodetud kaubamärk on Saaremaa Vodka ja ettevõte turustab ka mitmeid tuntud rahvusvahelisi joogibrände.

Head Uudised GoodNews