1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Andres Sutt: Eesti ettevõtjatel on lennukaid ideid ja tahet oma teenuseid külastajate muutnud ootustele kohandada
Andres Sutt: Eesti ettevõtjatel on lennukaid ideid ja tahet oma teenuseid külastajate muutnud ootustele kohandada

Andres Sutt: Eesti ettevõtjatel on lennukaid ideid ja tahet oma teenuseid külastajate muutnud ootustele kohandada

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt kinnitas turismivaldkonna eesmärgid ja olulisemad tegevussuunad aastateks 2022-2025. Uue strateegia eesmärk on elavdada turismisektorit COVID-19 kriisist taastumisel ning kasvatada turismiteenuste eksporti ning lisandväärtust, rõhuga kvaliteedil ja unikaalsel külastajakogemusel.

Minister Andres Sutt tõdes, et kuigi koroonapandeemia ei ole veel läbi ning rahvusvaheline turismiäri ei toimu täna veel endises mahus, näeb ta lähiaastatel Eesti turismi taastumist ja külastajate arvu kasvu. „Turismivaldkond keskendub tulevikule ja usun, et 2025. aastaks suudame ületada koroonaeelsed külastajarekordid. Eesti on roheline sihtkoht, mis pakub tipptasemel külastajakeskkonda ja ainulaadseid elamusi – mis meile tundub tavaline, on külalisele eriline,“ rääkis Sutt.

Ministri sõnul näitas turismiettevõtjate huvi uuendusteks ka tootearenduse toetusmeetme populaarsus. „Sel nädalal väljakuulutatud toetuse otsused näitavad, et Eesti ettevõtjatel on lennukaid ideid ja tahet oma teenuseid külastajate muutnud ootustele kohandada,“ märkis minister.

Turismistrateegia 2022-2025 visiooni elluviimiseks on püstitatud eesmärgid kolmes valdkonnas: toote- ja sihtkohaarendus, nõudluse taastamine ja ühenduvus.

Turundustegevuste keskmes on teadlik külastaja, kes huvitub Eestist rohkem kui vaid üheks reisiks, soovib jääda siia kauemaks ning on valmis tarbima mitmekesisemaid teenuseid ning ka rohkem raha kulutama. Tegevused viiakse ellu kasutades sõnumit “Estonia. It’s about time”. Ministri sõnul on Eesti tugevuseks mitmekesine, kvaliteetne ja vaheldusrikas reisielamus. „Kuna vahemaad on väikesed, on Eestis võimalik lühikese aja jooksul kogeda paljut – olgu selleks maailma tipptasemel rahvuslik toidukultuur, kaunis loodus, põnevad kultuurielamused, või ka mugavad lahendused kaugtööks ning äriturismiks,“ tõi Sutt näiteid.

Rahvusvahelise reisimise ja turismiteenuste ekspordi taaskäivitamiseks on esmatähtis ka rahvusvaheliste transpordiühenduste taastamine, uute loomine ja võrgu pidev arendamine. „Turisti teekond nii Eestisse kui siin erinevate sihtkohtade vahel peab olema võimalikult mugav, kiire ja ligipääsetav. Transpordiühendused peavad toimima minimaalse ooteajaga ning info turismiteenuste ja transpordi kohta peab olema kergesti leitav, et Eestit külastaval inimesel oleks võimalikult lihtne meie mitmekülgset riiki avastada,“ ütles minister.

Strateegia kokkupanemisel ja tegevuste elluviimisel on oluliseks partneriks nii EAS-i ja Kredexi ühendasutuse turismiarenduskeskus kui turismisektori ettevõtjad ja esindusliidud turisminõukoja vahendusel. Nõukoda vaatab regulaarselt üle planeeritud tegevusi ja vajadusel täiendab neid. Riigiasutuste ja turismiettevõtete koostöö tegutsemispõhimõteteks on kliendikesksus, uuendusmeelsus ja kestlikkus.

Head Uudised GoodNews