1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. Andres Sutt välisasjade nõukogul Luksemburgis: peame jätkama kaitse- ja humanitaarabi andmist Ukrainale
Andres Sutt välisasjade nõukogul Luksemburgis: peame jätkama kaitse- ja humanitaarabi andmist Ukrainale

Andres Sutt välisasjade nõukogul Luksemburgis: peame jätkama kaitse- ja humanitaarabi andmist Ukrainale

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister välisministri ülesannetes Andres Sutt ütles täna Luksemburgis Euroopa Liidu välisasjade nõukogul, et Eesti seisukohad Venemaa julma sõja kohta Ukrainas on muutumatud. Ta lisas, et Ukrainat tuleb muu hulgas toetada võitlusel valeinfoga ja sobiva lahenduse leidmisel vilja eksportimiseks.

„Venemaa ei tohi seda sõda võita,“ sõnas Sutt. „Peame jätkama kaitse- ja humanitaarabi andmist Ukrainale ja olema valmis Ukraina pikaajaliseks toetamiseks.“

Euroopa Komisjoni reedene selge soovitus anda Ukrainale ELi kandidaatriigi staatus oli Suti sõnul ajalooline hetk. „Eesti on kindlameelselt seisnud Ukraina Euroopa Liidu integratsiooni eest ja seisab selle eest ka edaspidi. Ukraina võitleb kogu Euroopa ja demokraatlike väärtuste eest ja vajab meie toetust.“

Eesti on Ukrainale kaitseabi andnud enam kui 240 miljoni euro eest, mis on kolmandik Eesti kaitse-eelarvest. Humanitaarabi on Eesti Ukrainale andnud ligi 20 miljoni euro väärtuses. Ukraina toetamiseks on oma panuse andnud iga kolmas eestlane. Vastu oleme võtnud enam kui 43 000 ukraina sõjapõgenikku, mis on rohkem kui 3,2% meie elanikkonnast.

Suti sõnul peavad Venemaa-vastased sanktsioonid otsustavalt vähendama Venemaa võimet rahastada sõda ja seetõttu tuleb kiiresti edasi liikuda täiendavate sanktsioonidega. „Alternatiivsete energiaallikate leidmine Venemaa gaasile ja naftale on Eesti ja Euroopa huvides. Eesti on pühendunud võitlusele kliimamuutustega ja innovaatilise riigina oleme huvitatud uute tehnoloogiate arendamisest, mis toodavad energiat taastuvatest energiaallikatest.“

Tänasel kohtumisel arutati samuti Venemaa agressiooni mõju toidujulgeolekule maailmas. „Venemaa takistab toidu jõudmist nende inimesteni, kes seda väga vajavad. Täna arutasime ühtlasi, kuidas saaksime Ukrainat toetada vilja eksportimisel viisil, mis ei sea ohtu nende sadamate julgeolekut,“ sõnas Sutt ja rõhutas, et peame jätkama faktipõhist võitlust Venemaa valeinformatsiooni ja -narratiivide vastu.

Kohtumisel arutati ühtlasi koostöö tihendamist Pärsia lahe riikidega ja olukorda Aafrika Sarvel. Välisasjade nõukogu veerel kohtus Sutt Egiptuse välisministri Sameh Shoukryga, kellega räägiti koostööst kliima, energia, rände ja julgeoleku valdkonnas ning võitlusest Venemaa valeinformatsiooniga. „EL ja Egiptus ühendavad jõud, et sel aastal Sharm el-Sheikhis toimuv ÜRO kliimakonverents oleks edukas, ning pühenduvad rohepöördele ja eesmärgiga kliimaneutraalsuse saavutamisele hiljemalt 2050. aastaks,“ ütles Sutt.

  • Homme osaleb Sutt üldasjade nõukogul, kus valmistatakse ette 23.–24. juunil toimuvat Euroopa Ülemkogu ning arutatakse Euroopa Komisjoni soovitust anda Ukrainale ja Moldovale Euroopa Liidu kandidaatriigi staatus ja Gruusiale selge ELi perspektiiv.
Head Uudised GoodNews