1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Ansambel Vox Clamantis annab Eestis taas kontserdi
Ansambel Vox Clamantis annab Eestis taas kontserdi

Ansambel Vox Clamantis annab Eestis taas kontserdi

Ansambel Vox Clamantis annab Eestis taas kontserdi16. aprillil vaiksel nädalal annab Niguliste kirikus kontserdi ansambel Vox Clamantis. Eelmisel aastal tellis prantsuse festival La Folle Journeé ansamblilt prantsuse kavaga kontserdi “Vinea mea electa”, mis on tänaseks kõlanud nii Prantsusmaal kui Jaapanis. Eestis tuleb kava ettekandele esmakordselt.

Vox Clamantis on eelkõige gregoriaani ansambel, kes esitab varajast ja kaasaegset muusikat. Seekordse kontserdi kavas kõlab kolme 20. sajandi prantsuse helilooja – Maurice Duruflé, Francis Poulenci ja Olivier Messiaeni looming. Ansambli kunstiline juht Jaan-Eik Tulve selgitab lähemalt: „Vinea mea electa – see tähendab “minu väljavalitud viinapuu” ja tekst on otseselt pärit vaikse nädala liturgiast”. Kõik kolm heliloojat olid gregooriuse laulu austajad ning ansambel Vox Clamantis püüab kontserdil seda ideed kuuldavaks ja mõistetavaks teha. Duruflé on oma motettides kasutanud gregooriuse laulu tsitaate ning ansambel Vox Clamantis esitab Duruflé loomingut vaheldumisi konkreetse gregooriuse laulu näidetega. „Sellisel moel minu teada ei ole Duruflé loomingut varem esitletud,“ tõdeb Jaan-Eik Tulve.

Ansambel Vox Clamantis annab Eestis taas kontserdi2Enamasti rahvusvahelistel kontserdilavadel üles astuv Vox Clamantis esineb Eestis suhteliselt harva. Ansambel on tuntust kogunud kavadega, mis toetuvad gregooriuse laulule ning varajasele mitmehäälsusele, samas kõlab nende programmides alati kaasaegne muusika. Ansambli kontsertreisid on muusikuid viinud kõikjale Euroopas ning eraldi väärib esile tõstmist tihe koostöö Pariisi Gregoriaani Kooriga, kellega on esinetud mitmetes Euroopa riikides, samuti Marokos ning Jaapanis. Eesti heliloojatest on ansamblile uut muusikat kirjutanud Arvo Pärt, Helena Tulve, Erkki-Sven Tüür, Toivo Tulev ja Tõnis Kaumann.

2013 aastal pälvis ansambli Vox Clamantis ja pianist Jean-Claude Pennetier’ga valminud album, millel kõlab Ferenz Liszti „Via Crucis“ plaadiauhinna Diapason D’or.

Kontsert toimub kolmapäeval 16. aprillil kell 19 Niguliste kirikus.

Lisainfot leiad SIIT!

Head Uudised GoodNews