1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Aprillis saab Tartu koolidest terve kuu toidupaki
Aprillis saab Tartu koolidest terve kuu toidupaki

Aprillis saab Tartu koolidest terve kuu toidupaki

Kui seni on Tartu linna koolides väljastatud toidupakke kümne koolipäeva arvestusega, siis aprillis antakse toidupakk kõikide koolipäevade eest korraga.

“Tartu linna koolide toidupakid on mõeldud pikemaks perioodiks ja seetõttu ei leia neist suurtes kogustes kiiresti riknevaid tooteid. Kuna toidupakkide komplekteerimisel kasutatakse vaid osa tavapärase koolilõuna maksumusest, siis ei ole mõeldud, et toidupakkides olevatest toodetest peaks saama valmistada üks ühele tavapärase koolilõuna. Toidupakki on valitud toiduained, mida õpilased või nende vanemad saavad kodus toiduvalmistamisel kasutada. Pakkides olevad tooted toetavad laste tervislikku eluviisi ja suunavad lapsi tegema toitumisalaselt õigeid valikuid,” lausus haridusosakonna finantseerimise spetsialist Janeli Meristo.

Toidupakkide koostamisel on arvestatud nende tervislikkusega: need sisaldavad värskeid puu- ja köögivilju, täistera- või kaerasepikut, rukkileiba, mune ja piimatooteid. Tartu koolide toidupakid ei sisalda pooltooteid, nagu keeduvorste, viinereid, pihve, küpsiseid, müslibatoone, hommikuhelbeid, pakimahlu ja muud taolist, mida ei kasutata ka tavapärase koolilõuna valmistamisel. Sellistes toodetes on lisaained, nagu sünteetilised värvained ja maitsetugevdajad.

Toidupakkide komplekteerimisel kasutatakse Tartus riigi eraldatud koolilõunatoetust, milleks on 1 euro õpilase kohta päevas. Näiteks kümnepäevase toidupaki eest tasutakse toitlustajale 10 eurot, mis ei ole ainult toidukauba katteks, vaid sisaldab ka tegevuskulu. Lapsevanemad pakkide eest tasuma ei pea. Pakke jagatakse neile, kes on sellekohase soovi koolile esitanud. Hoolimata sellest, millises kooliastmes või koolis laps õpib, on ka toidupaki sisu ja maksumus teistega võrdväärne.

Toidupakke komplekteerivad koolide toitlustajad, kellel palutakse jälgida, et tooted ei korduks. Toidupakkide sisu kontrollitakse jooksvalt.

Head Uudised GoodNews