1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Arhiivraamatukogu tähistab 112. sünniaastapäeva virtuaalnäitusega
Arhiivraamatukogu tähistab 112. sünniaastapäeva virtuaalnäitusega

Arhiivraamatukogu tähistab 112. sünniaastapäeva virtuaalnäitusega

14. aprillil täitub Eesti Kirjandusmuuseumi Arhiivraamatukogu asutamisest maagilised 112 aastat, mis ajendas raamatukogu töötajaid lähenema sünniaastapäevale mängulise virtuaalnäitusega.

„Number 112 on väga maagiline, ükskõik millist ainevaldkonda ajaloos vaadata. Lähenesime näituse koostajatega loominguliselt: kes sai inspiratsiooni ajaloost, kes otsis häirekeskuse hädaabinumbriga seotud ainest, kes kasutas kohaviidanumbriga seotud materjale, kes kammis läbi andmebaase ja repositooriume,“ ütles Arhiivraamatukogu juhataja Merike Kiipus.

Selle käigus leiti nii 112-leheküljelisi raamatuid kui ka palju muud huvitavat. „Kas teadsite näiteks seda, et Torma raamatukogus oli 1935. aastal 112 lugejat, et Tartumaal toimus samal aastal vabariigi aastapäeval 112 aktust või et samal aastal tegid ungarlased Eestist 112 joonistust, kusjuures külaliste matkajuhiks oli kirjanik Heiti Talvik ja et näidendite nimestikku valiti 112 näidendit?“ selgitab Kiipus.

Samamoodi võib leida huvitavat infot ka järgnevatest aastatest: 1936. aastal sai Nõo kirik 112 elektriküünalt, 1939. aastal kinnitati Narva haigla ümberehituse kava, mis nägi ette kivimaja pikkuseks 112 meetrit jne.

Huvilisi kutsutakse külastama või uuesti avastama ka kaks aastat tagasi 110. aastapäevaks valminud suurt virtuaaltuuri.

Arhiivraamatukogu sai alguse, kui Oskar Kallase initsiatiivil asutati 1909. aastal Eesti Rahva Muuseum, mille üheks osiseks oli Arhiivraamatukogu.

Head Uudised GoodNews