1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Arhitektuur
  4. Arhitektuurimuuseumil valmis õppefilm sellest, kuidas betoonist ehitatakse
Arhitektuurimuuseumil valmis õppefilm sellest, kuidas betoonist ehitatakse

Arhitektuurimuuseumil valmis õppefilm sellest, kuidas betoonist ehitatakse

Valmis 5-minutiline õppefilm, mille abil saab Eesti Arhitektuurimuuseum nii noortele kui ka vanadele Leonhard Lapini “Arhitektoon 30” valmimise jäädvustuse abil piltlikult näidata, kuidas betoonist ehitatakse.

Lapin lõi muuseumi 30. sünnipäevaks uue arhitektooni „Arhitektoon 30“, mis muuseumi initsiatiivil ja Eesti Betooniühingu toetusel Rotermanni soolalao kõrvale püstitati.

„See teos on ülistuslaul Eesti modernismile, mida kehastab arhitektuurimuuseum. Võime olla uhked, sest sellist institutsiooni ei ole ka paljudel suurtel rahvastel. Arhitektuurimuuseum kehastab eestlasi kui arhitektuuri loovat rahvust,“ ütles Leonhard Lapin.

Ta avastas soolalao hoone 1991. aastal, kui Vene väed oli mereäärselt alalt suures osas lahkunud ja tal oli võimalus üle plangu ronides minna vaatama seni suletud sadama maa-ala. Soolalao uksed olid valla ja põrandat kattis paks soolakiht.

„Arhitektoon 30“ on loodud betoonist ja terasest – kahest tänapäeva ehituskunstis valitsevast materjalist. Põhielemendid on 16 betoonist eri kõrguse ja 30×30 cm ristlõikega posti. Postid on valgest betoonist. Postide jalamil on terasplaat, kus on kirjas teose andmed ja toetajate nimed.

Kompositsiooni keskele jääb kitsas, 30 sentimeetri laiune tühi ruum. Selline lahendus teeb arhitektooni kergemaks ning laseb päikesel modelleerida erilisi ja päeva jooksul muutuvaid valgusefekte.

Lapini sõnul sümboliseerib arhitektoon „30“ tänapäeva ehituskunsti võimalust mitte kõike pragmaatiliselt täis ehitada. Inimene ei vaja elamiseks mitte ainult täis ehitatud, vaid ka tühja ruumi, mis just sedaviisi kujunebki avalikuks ruumiks, kus kõik saavad liikuda.

„Väliselt jätab mulje, nagu oleks selle teinud Vene avangardkunstnik Kazimir Malevitš, kes on minu üks vaimseid isasid. Malevitš samamoodi kasutas seda tühjust, mis seal sees oli,“ kirjeldas Lapin. „Ma olen ta täpselt pannud põhja-lõuna suunale – kui me vaatame hommikul läbi selle prao, siis on seal teine valgus ja kui me vaatame õhtul, näiteks valgetel öödel, siis on tal teine valgus.“

„Arhitektoon 30“ on osa Eesti Arhitektuurimuuseumi juubelinäitusest „Majad, mida me vajame“. Näitusel osalevad ruumiloojad said ülesande kavandada tinglikult majaks nimetatav objekt, mille eesmärk on kindlustada ilusam, turvalisem ja rahulikum tulevik planeedil Maa. Näitus jääb avatuks 21. novembrini.

Arhitektoon jääb muuseumi omandisse ja püsib Ahtri tänava veeres vähemalt järgmise juubelini viie aasta pärast.

Head Uudised GoodNews
tags: