1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Armel Rousseli ja Jarmo Reha koostöös valmis dokumentaallavastus
Armel Rousseli ja Jarmo Reha koostöös valmis dokumentaallavastus

Armel Rousseli ja Jarmo Reha koostöös valmis dokumentaallavastus

Vaba Lava toob 11. septembril välja “Elagu elu, mis põletab rinda”.

Prantsuse-Belgia lavastaja Armel Rousseli ja Eesti näitleja Jarmo Reha (fotol) koostöös valmiv dokumentaallavastus kujutab endast teist osa tetraloogiast, mille esimeseks lavastuseks ja inspiratsiooniallikaks järgmistele oli Frank Wedekindi „Kevadine ärkamine“. Kuigi tänapäeva vaated seksuaalsusele ja moraalile on muutunud, olles mõjutatud uutest tehnoloogiatest ja piiramatust ligipääsust internetipornole, leiab lavastaja, et “Kevadise ärkamise” teemad on jätkuvalt aktuaalsed ja intrigeerivad.

Armastus, surm, iha, seks, tabud ja vabadus on teemad, mida erinevate vaatenurkade alt ja erinevas dramaturgilises keeles käsitletakse kõigis tetraloogia osades. Armel Rousseli globaalne haare ja uudishimu viis teda Euroopast kaugemale: Jaapanisse, Senegali ja Indiasse, riikidesse, kus toimusid ka Armeli ja Jarmo dokumentaallavastuse rahvusvahelised residentuurid.

Etendusi mängitakse Tallinnas vaid viiel korral septembris. Edasi reisib lavastus Belgiasse ja Prantsusmaale.

18. septembrist on laval “Lõhe”, esimene lavastus 2019/2021 kuraatoriprogrammi raames, mille kuraatoriks on leedu näitekirjanik Marius Ivaškevičius. Teemaks on “Murranguaja inimesed”, mille fookuses on aastad 1989–2019 ning Baltimaad ja nende lähinaabrid: Venemaa, Valgevene ja Ukraina ja seal elanud ja elavate inimeste saatused.

Dokumentaallavastuse eesmärgiks on uurida, kuidas piiri tekkimine 1990. aastate alguses peegeldus Narva ja Ivangorodi elanike saatustel. Alates 1992. aastast kulgeb riigipiir Eesti ja Venemaa vahel mööda Narva jõge. Enne Nõukogude Liidu kokkuvarisemist olid Narva ja Ivangorod põhimõtteliselt üks linn ühise veevärgi, transpordisüsteemi ja töökohtadega. Kui maailmas muutub geopoliitiline olukord, muutuvad ka riikide ja nende elanike suhted. Teatritrupp, mille koosseisus on nii Venemaalt kui ka Eestist pärit näitlejad, võttis intervjuud kohalikult Narva ja samuti Ivangorodi elanikkonnalt, kelle lood saavadki dokumentaalse lavastuse osaks.

Lavastas Venemaalt pärit Juri Kvjatkovski, kes õpetab kool-stuudios MHAT ja on üks sõltumatu loomegrupi Le Cirque de Sharles La Tannes loojatest. Ta esitati Venemaa teatri rahvuspreemiale Kuldne Mask 2014. ja 2015. aastal.

Mängivad Jekaterina Novosjolova, Martin Kõiv, Piret Simson, Eduard Tee, Dan Jeršov, Ott Kartau.

Etendusi mängitakse septembris Vaba Lava Narva teatrikeskuses ja ERM-is Tartus. Novembris jõuab “Lõhe” Tallinna Vaba Lava teatrikeskusesse.

Head Uudised GoodNews