1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Artur Rehi teeb koos Mart Sanderiga „Äratõmbetuld“
Artur Rehi teeb koos Mart Sanderiga „Äratõmbetuld“

Artur Rehi teeb koos Mart Sanderiga „Äratõmbetuld“

Los Angeleses filminäitlejaks õppinud Jõgevalt võrsunud noormees Artur Rehi on Heade Uudiste portaali lugejatele tuttav ka varasematest intervjuudest. Kindlasti ootavad paljud tema kaasategemist mõne suurema rolliga Eesti või välismaa mängufilmis. Artur tuleb aga hoopis lavale teatrietenduses, kus lavapartneriks mitmekülgne loomeinimene Mart Sander.

Veel on Arturiga põhjust rääkida ühislaulmisest, mida ta Jõgeva kodulinnas korraldab koos ema ja sõpradega.

Teades, et olete saanud Los Angeleses kõrgema filmihariduse, ootasid kindlasti paljud, millal saate oma esimese olulisema filmirolli, aga teid võib näha hoopis Jõgeva kultuurikeskuses teatrietenduses koos Mart Sanderiga. Kuidas projekt alguse sai ja millest etendus räägib?

Mart kirjutas mulle, kui olin Los Angeleses kooli lõpetamas. Ta saatis omakirjutatud näidendi “Äratõmbetuli” ning see materjal oli mulle väga sümpaatne. Kui oli selge, et tulen suveks Eestisse, andsin Mardile oma nõusoleku. Aga enne Eesti tuuri tegime koos sama näidendiga tuuri ka Ameerika idarannikul. Saime väga hea tagasiside ning palju tagasikutseid. Olen väga elevil ideest, et saan Eestimaal näidelda. Lisaksin, et Mardiga on hea laval olla, sest oleme sama kasvu ning Mart on elukogenud näitleja. Mul on suur au olla laval sellise multitalendiga.

Kuuldavasti olete seda etendust juba mänginud väliseestlaste kogukonnale. Kuidas publik reageeris? Millistes Eestimaa paikades veel etendust mängitakse?

Etenduse mängisime ära New Yorgis, Washingtonis, Chicagos ja Lakewoodis. Kõik etendused võeti erakordselt hästi vastu. Eriti läks mulle hinge see, mis juhtus pärast etenduse lõppu – rahvas ei läinud laiali. Eestlastele kohaselt hakati hoopis laulu ja tantsu vihtuma. Mart mängis virtuoosselt klaverit ning mina saatsin kitarril ja akordionil. Meie ei laulnud rahvale ega rahvas meile. Laulsime ja tantsisime kõik koos. See on väga hea mälestus. Eestis toimuvatele etendustele saab pileteid Piletilevist, kus on võimalik valida omale lähim linn ning teatrisse meelepäraseim koht. Võib-olla laulame ka Eestis? Kes teab. Tulge ja vaadake.

Kuidas Mart Sanderit kui näitlejat iseloomustate, mida üksteiselt õpite?

Mart on selles näidendis korraga nii näitleja, autor kui ka lavastaja. Näitlejana on ta võimas ja karismaatiline. Lavastajana on ta mulle palju ruumi andnud. Kõik ei ole kivisse raiutud ning see mulle väga meeldib. Autorina on ta täpne, tekst peab olema peas nagu see on kirjutatud ning mulle see meeldib, sest teksti meeldejätmisega mul probleeme ei esine ning nõnda on mind õpetatud Hollywoodis.

Juuni keskel kutsute aga rahvast Jõgevale laulma, mis toimumas?

15. juunil kell 21.00 toimub Jõgeva kultuurikeskuse ees ühislaulmine ja -tantsimine. Mõtlesime emaga, et tuleb kodulinnas üks õige rahvalaulu- ja tantsupidu maha pidada ning ema tugeva organiseerimisoskuse ning minu rahvamuusika armastusega lükkasime asja käima. Kohal on palju muusikuid ning lauljaid ja tantsijaid. Saab nautida koduõlut, head muusikat ja õhkkonda. Kutsun tulema kõiki, kellele meeldib eesti rahvamuusika ja rahvatantsud.

Teiega seostatakse ka ansamblit Rasked Keldrivatid. Kust pärineb teie lauluoskus? Kas teie kuulus vanaisa Ants Paju ka laulumees oli?

Keldrivatid oli tõesti lahe band. See oli samal ajal ka sõpruskond, praeguseni on selle bändi liikmed minu parimad sõbrad – Martin Kalm, Siim-Sander Lõoke ja Hannes Saariste. Bändi me enam ei tee, aga koos veedame aega küll. Laulma õppisin oma kalli muusikaõpetaja Maret Oja käe all, kelle kooris laulsin viis aastat.

Kuidas teie argipäevad üldse mööduvad? Kui palju saate olla Eestis, kui palju tuleb olla Ameerika Ühendriikides või mõnes teises välisriigis?

Eestis olen suvel ja jõulude ajal, sest muidu läheksin hulluks. Olen väikelinna mees ning suur Los Angeles võib vahel väsitav olla. Eestis on väärtused paigas ning elu maalähedane. Neid kahte asja hindan väga kõrgelt ning tahan tulla kodumaale nii tihti kui võimalik.

Millised on veel eesootava suve põnevamad projektid?

Suvel peaksin ma puhkama, aga ometi on minu suvi juba maksimaalselt ettevõtmisi täis. Juuni alguses filmin ära omakirjutatud lühifilmi ning seda saab näha suve lõpul Youtube`is. Rohkem infot selle kohta jagan oma Youtube`i kanalil nime all arturrehi. 15. juunil on laulu- ja tantsupidu Jõgeval, mida korraldame koos Martin Kalmu ja ema Angelaga. Nagu ütles vanaisa Ants (mitmekülgne ühiskonnategelane Ants Paju): “Unista, teosta, mäleta.”

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews