1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Avalik ideekonkurss ootab ideid uue dirigendipuldi loomiseks
Avalik ideekonkurss ootab ideid uue dirigendipuldi loomiseks

Avalik ideekonkurss ootab ideid uue dirigendipuldi loomiseks

Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA koos Eesti Arhitektuurikeskus MTÜ-ga kuulutab välja avaliku ideekonkursi, mille eesmärk on leida nüüdisaegne lahendus Tallinna lauluväljaku uuele dirigendipuldile.

Dirigendi ja ideevõistluse žürii liikme Raul Talmari sõnul kannab laulupeo dirigendipult endas nii praktilist kui ka sümboolset väärtust. Dirigendipuldis seisavad heliloojad, luuletajad ning koori- ja puhkpillimuusika suurkujud Eesti suurima auditooriumi ees. Laulupeo dirigendipult väärtustab sümbolina koori- ja orkestrijuhi elukutset ning kõigi koorilauljate ja muusikute pingutust, mis on aidanud hoida laulupeo traditsiooni.

“Praegu kasutuses olev dirigendipult valmis 1960. aastal koos Tallinna laululavaga. Nüüd, laulupeo 150. juubelil on soov kinkida laulupeole uus ja kaasaegne dirigendipult, mis oma aukohal laulukaare ees ning ühendaks nii tänased kui ka homsed kuulajad laulupeo kogukonnaks,” ütleb Talmar.

Võistluse eesmärk on leida kavand uue dirigendipuldi loomiseks. Oodatud on kõik ideekavandid, mis on innovaatilised, funktsionaalsed ja väärikad nagu tema eelkäija. Laulupeo uus dirigendipult jääb Tallinna lauluväljakule ja on avalikkusele nähtav ka laulupidude vahelisel ajal.

Eesti Arhitektuurikeskuse juhataja Raul Järgi sõnul on heal arhitektuuril ja disainil võime inspireerida ja innustada, ülendada ja väärindada. “Laulupeo dirigendipult kui laulupidude altar on unikaalne väikevorm, mis vajab väärikat ja ajakohast disaini. Usun, et see ainulaadne ülesanne inspireerib väga paljusid arhitekte ja disainereid,“ sõnas Järg. Võistlustöö esitatavas meeskonnas peaks olema vähemalt üks diplomeeritud arhitekt või disainer.

Ideekavandite esitamise tähtaeg on 29. mai ja võitjatöö valitakse välja hiljemalt käesoleva aasta juulis. Seejärel alustatakse projekteerimis- ja ehitustöödega. Kõikidest võistlusele laekunud töödest korraldatakse näitus, et inimesed saaksid tutvuda pakutud ideelahenduste ning dirigendipuldi makettidega. Uus dirigendipult valmib 2019. aastal, mil laulupidu tähistab oma 150. juubelit.

Avaliku ideekonkursi žüriisse kuuluvad Raul Talmar (Eesti Kooriühingu juhatuse esimees), Hirvo Surva (Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA nõukogu liige), Raul Järg (Eesti Arhitektuurikeskus MTÜ juhataja), Peeter Laurits (Eesti Laulu- ja Tantsupeo peakunstnik), Rasmus Puur (dirigent), Pent Talvet (disainer) ja Alvin Järving (arhitekt). Konkursi idee algataja on Argo Peever.

Võistlustingimused ja lisamaterjali leiate Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA ning Eesti Arhitektuurikeskuse kodulehelt.

Võistlustööde esitamise tähtaeg on 29. mai 2018. Töö tuleb tuua (kuni kella 16:00-ni) või saata posti või kulleriga aadressile: Eesti Arhitektuurikeskus, Põhja pst 27a, 10415 Tallinn.

Head Uudised GoodNews