1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Balti Assamblee tegi kokkuvõtteid Leedu eesistumisest
Balti Assamblee tegi kokkuvõtteid Leedu eesistumisest

Balti Assamblee tegi kokkuvõtteid Leedu eesistumisest

Balti Assamblee (BA) Eesti delegatsioon osales täna assamblee 40. istungjärgul ja 27. Balti Nõukogul Vilniuses, kus anti ülevaated Leedu eesistumise ajal tehtust ja võeti vastu istungjärgu resolutsioon.

BA Eesti delegatsiooni esimees Aadu Must ütles, et Leedu eesistumine langes keerulisele ajale, kui lisaks niigi palju tähelepanu ja tööd nõudvale koroonaviiruse probleemile tuli üleöö silmitsi seista hübriidrünnakuga. „Esmalt sai Leedust ja veidi aega hiljem ka Lätist Lukašenka režiimi rünnaku ohver, kui piirid ujutati sõna otseses mõttes üle Valgevene võimude mahitusel kolmandatest riikidest saabunud inimestega. Mõistame, millist pingutust on sellega tegelemine meie naabritelt nõudnud ja seda rõõmsam on tõdeda, et Leedu pole Balti Assamblee juhtimises hinnaalandust teinud ning komisjonide ja presiidiumi töö on kulgenud kavandatu kohaselt. Suur tänu ja tunnustus Leedule ja assamblee presidendile Andrius Kupčinskasele,“ rääkis Must.

BA Eesti delegatsiooni aseesimees Sven Sester tõi ühe olulise teemana assamblee tööst esile energeetika. „Nii julgeolekut kui ka inimeste igapäevaelu silmas pidades omab järjest suuremat tähtsust elektrivõrkude sünkroonimine Euroopaga ja nende lahtiühendamine Venemaast. See ei ole lihtne ettevõtmine ja peaks tehtud saama juba 2025. aastaks. Leedu on BA eesistujana teemat eeskujulikult esil hoidnud ja kolm riiki saavad selle ühise suure tööga kindlasti probleemideta hakkama. Tänastel kohtumistel arutleme sellelgi teemal, kuidas näeb elektrikaubandus Balti riikides välja pärast 2025. aastat,“ märkis Sester.

Istungjärgul esines sõnavõtuga riigikogu esimees Jüri Ratas, kelle sõnul ei ole keerulisel ajal kohta omaette hakkamasaamisele. Ta ütles, et on aeg uuesti meenutada, kuidas olime üksteisele toeks rasketel aegadel, vabaduse poole püüeldes ja ühise eesmärgi nimel kõigeks valmis. Balti riikide ühiste oluliste koostööpunktidena nimetas Ratas julgeolekuvaldkonda, digipööret ja keskkonnakaitset, aga ka võitlust hübriidrünnakutega.

BA 40. istungjärgul ja 27. Balti Nõukogu istungil kuulati Leedu eesistumise aruannet, arutati koostööd piirkonna taasavamisel, räägiti energiajulgeolekust ja Balti riikide rollist julgeolekuprobleemide lahendamisel EL-i välispiiride lähistel. Allkirjastati Balti Nõukogu ühisavaldus, võeti vastu BA resolutsioon ja 40. istungjärgu lõppdokument. Leedu andis istungjärgul eesistumise üle Lätile.

Istungjärgul osalesid ka delegatsiooni liikmed Erki SavisaarHelle-Moonika HelmeAndres Metsoja ja Kalvi Kõva.

Head Uudised GoodNews