1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Balti ja Poola presidendid on mures Memoriali võimaliku sulgemise pärast
Balti ja Poola presidendid on mures Memoriali võimaliku sulgemise pärast

Balti ja Poola presidendid on mures Memoriali võimaliku sulgemise pärast

Eesti president Alar Karis, Läti president Egils Levits, Leedu president Gitanas Nausėda ja Poola president Andrzej Duda väljendavad ühisavalduses muret Venemaal toimuva ajaloo ümberkirjutamise ja inimõigusorganisatsiooni Memorial võimaliku sulgemise pärast.

„Hindame kõrgelt Memoriali töötajate pühendumust ja meelekindlust Poola, Leedu, Läti ja Eesti rahva ning miljonite venelaste, ukrainlaste ja teistest rahvustest inimeste vastu toime pandud Nõukogude kuritegude ohvrite mälestamisel. Imetleme nende Venemaa kodanike tööd, kes on valmis rääkima ebamugava ajaloo ja totalitaarsete režiimide toime pandud inimõiguste rikkumiste kohta täit tõde. See on oluline panus Euroopa ühisesse mällu,“ seisab riigipeade ühisavalduses.

Eesti, Läti, Leedu ja Poola president leppisid kokku koostöö tugevdamises ajaloo võltsimise, desinformatsiooni ja ajaloo ümberkirjutamise vastu võitlemisel. Riigipead rõhutavad avalduses, et seisavad ühiselt selle eest, et totalitaarsete režiimide toime pandud kuriteod jääksid ajaloolisesse mällu.

Üks vanim sõltumatu inimõigusorganisatsioon Memorial on seotud inimõiguste kaitsmisega Venemaal ja stalinistlike kuritegude dokumenteerimisega kogu endise Nõukogude Liidu piirkonnas.

Head Uudised GoodNews