1. Avaleht
  2. Vaba Valgevene heaks
  3. Balti presidendid: Valgevene diktaator mängib inimeludega
Balti presidendid: Valgevene diktaator mängib inimeludega

Balti presidendid: Valgevene diktaator mängib inimeludega

„Olukord Valgevene, Euroopa Liidu ja NATO piiril on Lukašenka režiimi tegevuse tõttu häirivalt pingeline. Valgevene diktaator mängib inimeludega, suunates neid oma poliitiliste ambitsioonide elluviimiseks piirile lõksu,“ ütles president Alar Karis täna Vilniuses kohtumisel Leedu presidendi Gitanas Nauseda ja Läti presidendi Egils Levitsiga.

Balti riigipead arutasid Euroopa Liidu ja Valgevene piiril toimuvat hübriidrünnakut ka üle videosilla Poola presidendi Andrzej Dudaga.

„Tähistasime sel aastal kolme Balti riigi iseseisvuse taastamise 30. aastapäeva. Praeguste sündmuste valguses näeme, et demokraatia ja inimõiguste austamist ning rahu ja stabiilsust Euroopas ei saa iseenesestmõistetavana võtta. Samuti tuletab see meile meelde, et Euroopas leidub diktaatoreid, kes ei hooli inimeludest ja kannatustest,“ lisas president Karis.

„Mõistan tugevalt hukka inimeste sellise ärakasutamise. Inimelud on poliitilistel põhjustel Lukašenka režiimi poolt ohtu seatud, et tõmmata tähelepanu kõrvale Valgevene kodanike inimõiguste rikkumistelt. On oluline, et Valgevene pakuks nende riiki jõudnud inimestele piisavat kaitset ja hoolt ning et inimesed, kel pole juriidilist põhjust jääda, saaksid turvaliselt naasta oma koduriiki,“ lausus Karis.

Tal on hea meel selle üle, et Euroopa Liidu algatatud kõnelused lennufirmade ja transiitriikidega näitavad positiivseid märke Lukašenka ebainimlikule tegevusele kaasaaitamise lõppemiseks. Eesti riigipea rõhutas, et oluline on jätkata konsultatsioone nii Euroopa Liidus kui NATO-s, et olla valmis paindlikult olukorra arengule reageerima.

Balti riigipeade kohtumisel räägiti veel Venemaa relvajõudude kohaloleku suurenemisest Ukraina piiride lähedal. Eesti toetab Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.

Kolme Balti riigi presidendid allkirjastasid kohtumisel ühisavalduse kliimaeesmärkide ja jätkusuutliku arengu teemal ning tegid ühise avalduse Valgevene ja Euroopa Liidu piiril toimuvast.

Head Uudised GoodNews