1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Balti riikide väliskomisjonid arutasid globaalseid ja piirkondlikke küsimusi
Balti riikide väliskomisjonid arutasid globaalseid ja piirkondlikke küsimusi

Balti riikide väliskomisjonid arutasid globaalseid ja piirkondlikke küsimusi

Eesti, Läti ja Leedu parlamendi väliskomisjonid pidasid täna videokohtumise, kus räägiti piirkondlikest ja globaalsetest väljakutsetest.

Riigikogu väliskomisjoni esimehe Enn Eesmaa sõnul on tervitatav, et kolme Balti riigi väliskomisjoni liikmed jätkavad traditsiooni, mis sai alguse juba aastal 1997 ja nüüd pärast Leedu parlamendi valimisi õnnestus järjekordne kohtumine korraldada nii kiiresti.

Eesmaa sõnul on oluline tihe mõttevahetus partneritega, sest piirkonna ühtsus on oluline ja selleks on vaja teada, mis on partnerite seisukohad. „Otsekontaktide kaudu saab kiiresti vastused oma küsimustele, esitada mõtteid ja lauda tuua ideid, mida ühiselt edasi arendada,“ ütles Eesmaa.

Eesmaa avaldas heameelt, et kõik kolm Balti riiki paistavad silma ka globaalsel tasandil, aidates muuhulgas kujundada arvamust ÜRO Julgeolekunõukogus, kuhu mittealaliste liikmetena on kuulunud Leedu, praegu kuulub Eesti ja Lätil kandideerib peatselt.

Komisjoni aseesimees Marko Mihkelson tõi välja, et Balti regiooni parlamentaarne koostöö on väga oluline ja seda tuleb väliskomisjonide tasandil kindlasti jätkata ja hoogustada. Tema sõnul tuleb väliskomisjonidel esmajärjekorras töötada selle nimel, et Ameerika Ühendriikide uue administratsiooniga tekiks kiire ja töine kontakt transatlantiliste suhete tugevdamiseks.

Väliskomisjonide esimehed andsid sissejuhatavas sõnavõtus ülevaate oma riigi poliitilistest  arengutest ja töökorraldusest COVIDi pandeemia ajal. Piirkondlikest teemadest räägiti Leedu piiri lähedal Valgevenes käivitatud Astravetsi tuumajaamast ning sellega seotud energia- ja julgeolekuolukorrast. Käsitlemist leidsid olukord Valgevenes, Moldovas ja Mägi-Karabahhis ning Venemaa vastu suunatud sanktsioonide toetamine ja laiendamine. Leedu parlamendi väliskomisjoni külalisena sai sõna eksiilis viibiva Valgevene opositsiooniliidri Svetlana Tihanoskaja välissuhete nõunik Franz Viacorka.

Eesti alaline esindaja ÜRO juures Sven Jürgenson andis osalejatele ülevaate ÜRO Julgeolekunõukogus hetkel arutelu all olevatest teemadest.

Eesti väliskomisjoni poolt osalesid tänasel kohtumisel veel liikmed Raimond KaljulaidIndrek Tamm ja Raivo Tamm. Lepiti kokku, et järgmise kohtumise korraldaja on Leedu.

Head Uudised GoodNews