1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Balti riikide välisministrid leppisid kokku erilennu korraldamise Ühendkuningriigist
Balti riikide välisministrid leppisid kokku erilennu korraldamise Ühendkuningriigist

Balti riikide välisministrid leppisid kokku erilennu korraldamise Ühendkuningriigist

Tänasel videokohtumisel teavitasid Eesti, Läti ja Leedu välisministrid üksteist, et Balti riigid säilitavad otselennu piirangu Ühendkuningriiki aasta lõpuni. Edasisi samme koordineeritakse omavahel. Samuti lepiti kokku ühise erilennu korraldamises neile Balti riikide kodanikele, kellel on erakorraline vajadus naasta kodumaale.

Vabariigi Valitsusel on plaanis kiita täna heaks ka täiendavad eneseisolatsioonireeglid Ühendkuningriigist saabujatele. Isolatsiooniperiood Ühendkuningriigist tulijatele saab olema 10 päeva asemel 14 päeva. Lisaks hakkab kehtima Ühendkuningriigist saabujatele kohustus peale esimest COVID-19 negatiivse tulemusega testi viibida 7 päeva isolatsioonis ning seejärel tuleb teha uus test. Kui ka teine test on negatiivne, saab naasta tööle vältimatute ülesannete täitmiseks.

Lennupiirang otselendudele Eesti ja Ühendkuningriigi vahel jääb jõusse kuni 31.12.2020.

Välisministeerium palub kõigil Ühendkuningriigis viibivatel ja Eestisse naasta soovivatel eestlastel pöörduda lennu- või reisifirmade poole, et leida võimalus naasmiseks. Eestisse tagasi reisides tuleb kindlasti viia end kurssi läbitavate riikide reeglite ja piirangutega.

Välisministeerium korraldab koostöös Läti ja Leeduga erilennu Londonist Riiga, et pakkuda naasmise võimalust neile, kellel on selleks hädavajadus ja oludes, kus tavapärased regulaarlennud puuduvad. Erilend ei ole mõeldud lühiajalistele reisijatele Eestisse tulemiseks, vaid eelkõige neile, kelle püsiv elukoht on Eestis. Balti riikide koostöös planeeritud erilend väljub Londonist 28. detsembril kl 17.30. Lennule on vajalik osta pilet ja arvestades, et lend maandub Riias, ka jätkulennu pilet Tallinnani. Kohtade arv on piiratud. Esmajärjekorras arvestatakse nende hädasolijatega, kes on end registreerinud Reisi targalt lehel ja kelle olukord on kriitiline, st üksi reisivad alaealised, väikeste lastega pered ja üle 65-aastased.

Sellega seoses on välisministeerium alustanud Ühendkuningriigis hädasolevate eestlaste kaardistamist. Kõigil Ühendkuningriigis (lühiajaliselt) viibivatel Eesti kodanikel, kel on enne 1. jaanuari hädavajadus tagasi pöörduda Eestisse,palutakse registreerida end lehel Reisi Targalt 23.12.2020 jooksul: https://reisitargalt.vm.ee/

Samuti juhitakse tähelepanu, et enne 1. jaanuari ei saa siiski tagasilennu võimalust Ühendkuningriigist Eestisse garanteerida. Palutakse jätkata kõigil Eestisse naasta soovijatel paralleelselt ka omal käel võimalike reisivõimaluste otsimist.

Kui Eestisse soovivad tulla pikaajaliselt Ühendkuningriigis elavad eestlased, tuleb arvestada, et ei ole garantiid, et reisipiirangud kaovad ja tavapärane lennuliiklus taastub ning lähiajal on võimalik tagasi pöörduda.

Head Uudised GoodNews