1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Balti väliskomisjonide juhid kinnitasid solidaarsust Valgevene rahvaga
Balti väliskomisjonide juhid kinnitasid solidaarsust Valgevene rahvaga

Balti väliskomisjonide juhid kinnitasid solidaarsust Valgevene rahvaga

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson, Läti seimi väliskomisjoni esimees Rihards Kols ja Leedu seimi väliskomisjoni esimees Žygimantas Pavilionis kinnitavad Valgevene Rahvavabariigi iseseisvusdeklaratsiooni 103. aastapäeval ühisavalduses täielikku toetust Valgevene rahvale ja mõistavad hukka Valgevene julgeolekujõudude jätkuvad repressioonid ja vägivalla.

Marko Mihkelson sõnas, et rahvusvaheline kogukond ei ole Valgevene rahvast unustanud ja jätkuvalt jälgitakse sealseid arenguid tähelepanelikult. „Valgevenes toimuv on Balti riikidele väga südamelähedane. Oleme ka ise võidelnud enda iseseisvuse ja demokraatia taastamise eest, seega mõistame täielikult valgevenelaste sihikindlust ning püüdlusi vabaduse ja põhiõiguste eest seismisel,“ rääkis ta.

Mihkelsoni sõnul rõhutavad nad kolleegidega ühisavalduses, et Balti riigid on koos rahvusvahelise kogukonnaga pühendunud Valgevene demokraatia ja suveräänsuse toetamisele. „Koos oma Euroopa ja Euro-Atlandi partneritega oleme igati valmis tugevdama Valgevene rahumeelset üleminekut demokraatiale tema iseseisvust nõrgestamata,“ märkis ta.

Allakirjutanute sõnul kinnitavad Balti riigid solidaarselt kodumaa vabaduse ja iseseisvuse eest võitleva Valgevene rahvaga, et Aljaksandr Lukašenkal ei ole ei riigisisest ega rahvusvahelist legitiimsust ega õigust esindada Valgevene rahvast. „Toetame Valgevene demokraatliku opositsiooni juhtide üleskutseid korraldada vabad ja õiglased valimised rahvusvaheliselt vahendatud läbirääkimiste teel ja rahvusvaheliste vaatlejatega,“ toonitavad nad.

Väliskomisjonide esimehed rõhutavad avalduses, et mõistavad hukka Valgevene julgeolekujõudude jätkuvad jõhkrad ja vägivaldsed repressioonid rahumeelsete meeleavaldajate, sõltumatute ajakirjanike, inimõiguste kaitsjate, juristide, ametiühingute ja poliitiliste aktivistide vastu. Nad märgivad, et Balti riigid nõuavad vägivalla viivitamatut lõpetamist, kõigi praegu oma põhiõigustest ilma jäetud poliitiliste vangide ja kinnipeetute tingimusteta vabastamist ning turvaliselt naasmise võimalust kodumaalt pagendusse põgenema sunnitud Valgevene kodanikele. Samuti kinnitavad allakirjutanud sõltumatu meedia, inimõiguste kaitsjate ja Valgevene demokraatia tugevdamiseks elulise tähtsusega kodanikuühiskonna organisatsioonide rahvusvahelist kaitset ja toetust.

Ühtlasi toonitatakse, et sanktsioonid on samm õiges suunas ja nõudmiste täitmiseni on vaja täiendavaid sanktsioone nende vastu, kes osalesid valimiste võltsimises või süsteemsetes inimõiguste rikkumistes, tegutsedes seega kuritahtliku režiimi tööriistadena.

Head Uudised GoodNews