1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Baltic Sustainability Awards 2022 finalistid selgunud: Eesti juhib Läti ja Leedu ees 11 finalistiga
Baltic Sustainability Awards 2022 finalistid selgunud: Eesti juhib Läti ja Leedu ees 11 finalistiga

Baltic Sustainability Awards 2022 finalistid selgunud: Eesti juhib Läti ja Leedu ees 11 finalistiga

Juba teist korda toimuvale rohetunnustusele Baltic Sustainability Awards laekus enam kui 240 taotlust. Nende hulgast on rahvusvaheline žürii valinud 29 finalisti, kellest 11 on Eesti rohevaldkonna tegijad. Võtjad valitakse kolmes pea- ning seitsmes alamkategoorias. Auhinnad antakse üle tunnustustseremoonial Baltic Sustainability Forum & Awards Ceremony, mis toimub 30. novembril Riias.

Pelgalt Innovation kategoorias on kuuest väljavalitud finalistist neli pärit Eestist. Esikoha nimel lähevad finaalis kõrvuti R8 Technologies, mis kasutab tehisintellektil töötavaid lahendusi suurte kinnisvaraobjektide energiatarbimise ja CO2-heite vähendamiseks; Fibenol, mis toodab ainulaadse tipptehnoloogia toel puidujääkidest biomaterjale ja -kemikaale; Solarstone taskukohaste päikesepaneelidega, millel on potentsiaali saada kaasaegsete ehitusstandardite lahutamatuks osaks, ning UP Catalyst oma lahendustega biomassi jäätmete taaskasutamisest tooraines. Viimane on lisaks nomineeritud kategoorias Impact, olles selle alamkategoorias Sustainable Resources kõrvuti Eesti start-up´iga Fusebox, mis on ainus kauplemisplatvorm energiasüsteemide tasakaalustamiseks Balti riikides, aidates tasakaalustada elektritootmist ja -tarbimist, toetades seeläbi ettevõtete panust rohelisemasse keskkonda.

Foto: Shutterstock

Kategoorias Social Initiatives on Eestist finalistide hulgas Taaskasutuskeskus, mis keskendub igapäevaselt esemete taaskasutusele ja avas sel aastal lisaks eraldi keskuse Ukraina sõjapõgenike toetamiseks, kust pagulased saavad Eestis elu sisseseadmiseks esmavajaliku tasuta.

Kui Innovation ja Impact kategoorias valib võitjad rahvusvaheline žürii, siis kategoorias Changemaker saavad veebihääletuse teel kaasa rääkida kõik. Changemaker kategoorias on igast Balti riigist auhinnakandidaadiks nimetatud kolm inimest, kes on ühel või teisel moel jätkusuutlikkusse oma panuse andnud. Eesti finalistide hulka kuuluvad Energiaühistu asutajaliige ja Tehnopoli mentor Mihkel Tammo, cleantechi kiirendi Beamline kaasasutaja Karl Pärtel ja Fuseboxi tegevjuht Tarvo Õng. Hääletamine on avatud 30. novembrini, mil Baltic Sustainability Awardsi lõputseremoonial kuulutatakse välja võitjad kõikides kategooriates.

  • Oma hääle saab Changemaker kategoorias anda siin.

“Nagu iga muudatus või uus idee, võtab ka säästva arengu lähenemisviisi tavaks saamine ühiskonnas aega. Sihipärane ja läbimõeldud info ning heade tavade ja õnnestumiste jagamine on eduka muutuste protsessi jaoks hädavajalikud. Olles selleaastasest Baltic Sustainability Awards žürii liige, on olnud rõõm näha palju tõeliselt väärtuslikke algatusi üle Baltikumi. Töö ei ole olnud lihtne, kuna häid algatusi on kolmes riigis tõeliselt palju. Loodetavalt innustavad tunnustuse pälvinud ettevõtted ja inimesed meid kõiki positiivsete muudatuste suunas tegutsema,” sõnas Signet Bank jätkusuutliku arengu juht ja Baltic Sustainability Awards žürii liige Nora Pastore.

Loodetavalt innustavad tunnustuse pälvinud ettevõtted ja inimesed meid kõiki positiivsete muudatuste suunas tegutsema.

Head Uudised GoodNews