1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. BEETAPROMENAAD! Täna avati Kalarannast Noblessnerini kulgev beetapromenaad
BEETAPROMENAAD! Täna avati Kalarannast Noblessnerini kulgev beetapromenaad

BEETAPROMENAAD! Täna avati Kalarannast Noblessnerini kulgev beetapromenaad

Betapromenaad koik 086Täna avati Põhja-Tallinnas beetapromenaad – kahe kilomeetri pikkune mereäärne jalgrada, mis kulgeb piki Põhja-Tallinna rannajoont alates Tallinna Kalasadamast kuni Noblessneri sadamalinnakuni, möödudes Kalarannast, Patareist ja Lennusadamast.

Merekultuuriaasta ettevalmistamise käigus välja käidud Linnalabori ja Noblessneri sadamalinnaku mõte on ellu viidud tänu Pro Kapitali, Riigi Kinnisvara ASi, Lennusadama, Põhja-Tallinna valitsuse ja Tallinna Linnavalitsuse kaasabile.

Mitmed mereäärt suletud hoidnud väravad on nüüdseks avatud. Tallinna Linnavalitsus eraldas Põhja-Tallinna linnaosa valitsuse ettepanekul 50 000 eurot, et muuta promenaadilõik Kalaranna ja Patarei vangla vahel ohutult läbitavaks.

Põhja-Tallinna vanema Raimond Kaljulaidi sõnul on beetapromenaad Põhja-Tallinna jaoks kõige toredam uudis sel suvel.

„Paljudele vanematele inimestele on see esimene võimalus nõukogude ajal täiesti suletud  mereäärsel alal vabalt jalutamiseks. Mind rõõmustab väga kui kiiresti kogukond, arendajad, riik, linnaosa ja linnavalitsus leidsid ühise keele, et see projekt ellu viia. Linnavalitsus eraldas vajaliku raha oma viimasel istungil enne suvepuhkusi, et promenaad Merepäevadeks avada. Muidugi hoidsime linnaosas neil päevil hinge kinni ja lootsime, et jõuame õigeks ajaks. Jõudsime!“ sõnas Kaljulaid.

Betapromenaad koik 105

Beetapromenaadi idee algataja Teele Pehk Linnalaborist ütles, et projekti kiire elluviimine näitas, et Tallinnas tasub unistada ja katsetada.

„Minu jaoks oli see imeliselt kiiresti realiseerunud projekt. Ühest koosviibimisest piisas, et kõik maaomanikud arendusega nõustuksid. Koostöö linnaga sujus samuti suurepäraselt. Loodan, et sama koostöövaim jätkub ka edaspidi,“ lausus Pehk.

Avamisel osalesid promenaadi valmimisse panustanud osapooled, kes läkitasid ühiselt teele Mere Kirja. Rännakul mööda beetapromenaadi läbiti mitmeid kontrollpunkte, kus külalisi ootasid erinevad etteasted.

Promenaad jääb kuni sügiseni avatuks kella 8–23ni. Turvalisuse huvides suletakse ööseks Kalasadama ja Patarei vangla ning Lennusadama ja Noblessneri vahelised väravad. Beetapromenaadi nimigi viitab, et tegemist on nö testpromenaadiga, mis jääb kasutusse niikauaks, kuni linn ehitab välja ametliku promenaadi kogu vajaliku infrastruktuuriga.

Tallinna abilinnapea linnapea ülesannetes Taavi Aas kinnitas, et linnal on selline plaan olemas.

„Tallinna merele avamine on linna suur prioriteet ja kindlasti toetame ka edaspidi selliseid ideid, mis võimaldaksid merele parema ligipääsu,“ ütles Aas.

Beetapromenaad avati Merekultuuriaasta raames, et avada Tallinn senisest veelgi enam merele.

Head Uudised GoodNews