1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Birgitta festival toob tänu leevenenud piirangutele müüki lisapiletid
Birgitta festival toob tänu leevenenud piirangutele müüki lisapiletid

Birgitta festival toob tänu leevenenud piirangutele müüki lisapiletid

Sel nädalal tulevad müüki uued piletid augustis Tallinnas toimuvale Birgitta festivalile, sest tänu leevenenud piirangutele lubatakse maailma tippklassi ooperi- ja tantsuetendusi nautima täissaalid.

Sarnaselt paljudele kultuurisündmustele mullu koroonakriisi tõttu ära jäänud Birgitta festival toimub Pirita kloostri varemetesse kerkivas ooperimajas tänavu 6.-14. augustini. Juunikuu seisuga on tühistatud 50% saalide täituvuse nõue ja viiele etendusele pääsevad kõik pealtvaatajad, kes esitavad koos piletiga COVID-i tervisetõendi või teevad antigeeni kiirtesti. Kuna nõuded võivad suve jooksul leeveneda veelgi, siis lõplikust etenduste kodukorrast antakse piletiomanikele teada vahetult enne festivali algust.

Tallinna Filharmoonia direktor Margit Tohver-Aints: „Tänavuse festivali korraldamine on olnud suur väljakutse, sest olud on sageli muutunud ja õnneks järjest positiivsemaks. Kuid fakt, et festival lõpuks ikkagi toimub ja me saame etendustele nüüd juba lubada täissaalid, on meie publikule, esinejatele ja kultuurile oluline võit. Sest Tallinna esindusfestivalist on aastate jooksul saanud väga oodatud ja armastatud suvine kultuurisündmus, mitte üksnes Eestis, vaid kogu Läänemere regioonis.”

Paraku on taanduv koroonaepideemia siiski mõjutanud festivali esinejaid. Eelmisel nädalal sai lõplikult selgeks, et 7. augusti õhtul jäävad ära Ivan Vassiljevi balletid “Algus” ja “Amadeus”, sest Venemaa üks nimekaim balletiartist ja tema balletitrupp ei saa Eestisse tulla. Etendusele pileti ostnutele on juba pakutud vahetusvõimalusi.

Tänavuse Birgitta festivali avab Giacomo Puccini maailmakuulus ühevaatuseline ooper “Õde Angelica”. Et see ooperiklassika 6. ja 8. augustil Pirita kloostri varemetes ehedalt ellu äratada, on lavastamine usaldatud festivali uuele kunstilisele juhile Dmitri Bertmanile – Kuldse Maski kolmekordsele laureaadile, kes on maailma ooperiteatrite juures toonud lavale üle saja ooperi. 2014. aastal lavastas Bertman Birgitta festivalil Eri Klasi 75. juubeli ooperigala ja ta on festivalil korduvalt osalenud koos Helikoni ooperiteatriga Moskvast.

Dmitri Bertman: “Minu jaoks on suur au, et saan olla kunstiline juht Eesti ühel tähtsaimal festivalil, mille kutsus ellu minu sõber, silmapaistev dirigent Eri Klas, ning mille raames ma saan töötada koos oma Balti sõpradega. Etenduse lavastajana on mul hea meel töötada ühes meeskonnas nimeka Eesti kunstniku Ene-Liis Semperiga, kellega koos olen lavastanud arvukaid etendusi nii Eestis kui ka mujal Euroopas. Etenduse dirigent on samuti minu hea sõber, andekas dirigent Paul Mägi.”

Kunstnik Ene-Liis Semperi ja Bertmani alati üllatusi pakkuv tandem on varem lavale toonud Erkki-Sven Tüüri „Wallenbergi“ ja Charles Gounod’ „Fausti“. Dirigent Paul Mägi oli pikaaegne Rahvusooperi Estonia kunstiline juht ning Vanemuise teatri muusikajuht ja peadirigent. Mägi on juhatanud orkestreid kõikjal Euroopas ning mitmel pool Venemaal ja Ameerika Ühendriikides. Peaosades astuvad lavale sopran Alexia Voulgaridou Kreekast, kes laulab suurrolle Euroopa parimates ooperimajades, sh Londoni Kuninglikus Ooperiteatris, Berliini Riigiooperis, Milano La Scalas, ja metsosopran Larissa Kostjuk Venemaalt, kes on Helikoni ooperiteatri üks juhtsolist ning teeb külalisena kaasa ooperiteatrites Venemaal, Euroopas ja Ameerikas.

Lisaks “Õde Angelicale” jõuavad sumedatel suveõhtutel publiku ette veel kolm maailma tippklassi ooperi- ja tantsuetendust rahvusvahelistelt tippartistidelt.

Dmitri Bertman: „2021. aasta festivaliprogrammi kavasse kuuluvad suurepärased kollektiivid, sealhulgas D. A. Hvorostovski nimeline Krasnojarski ooperi- ja balletiteater, mis on üks Venemaa juhtivaid teatreid. Teater esitab kaks Balti riikide tuntud lavastajate ja minu heade sõprade lavastust: hiljuti meie seast lahkunud suurepärase lavastaja Andrejs Žagarsi lavale toodud Verdi „Aida“ ja nimeka Eesti lavastaja Neeme Kuninga lavale toodud Tšaikovski „Jevgeni Onegini“. Etendustest võtavad osa ka Helikon-Opera solistid ja silmapaistev bariton Sergei Leiferkus. Festivali üks olulisemaid külalisi on Itaalia No Gravity Dance Company, kes toob Eesti vaatajate ja festivali külaliste ette ainulaadse tantsulavastuse „Leonardo“.“

Täpsem etenduste ajakava:

6.08.2021 Puccini ooper „Õde Angelica”
8.08.2021 Puccini ooper „Õde Angelica”
11.08.2021 No Gravity etendus „Leonardo“
13.08.2021 Verdi ooper „Aida”
14.08.2021 Tšaikovski ooper „Jevgeni Onegin“

Head Uudised GoodNews