Avaleht Eesti elu Botaanikaaed avas pidulikult uuenenud Palmimaja
Botaanikaaed avas pidulikult uuenenud Palmimaja

Botaanikaaed avas pidulikult uuenenud Palmimaja

8. juunil avati Tallinna Botaanikaaia (Kloostrimetsa tee 52) pidulikult põhjaliku uuenduskuuri läbinud Palmimaja.

Palmimaja avasid Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart, abilinnapead Eha Võrk ja Kalle Klandorf, Tallinna Botaanikaaia direktor Urve Sinijärv ja ehitusettevõtte Ehitus 5 Eco esindaja.

Linnapea Mihhail Kõlvart ütles, et Tallinna Botaanikaaias tehakse tänuväärset tööd taimeriigi uurimisel, kaitsmisel ja tutvustamisel. Eriti rõõmustab teda Taimeriigi Suursaatkonna projekt. „See projekt aitab meil ehk mõista, mis teeb meie kodumaise looduse niivõrd eriliseks ja miks seda peaks hoidma,“ sõnas Kõlvart.

„Tallinna linn pöörab üha rohkem tähelepanu kogu rohevaldkonnale. See, et botaanikaaia eesmärke toetatakse, on selle eredaks tõestuseks. Piltlikult öeldes – kus siis veel rohepööre inimeste sees aset leidma peaks kui mitte botaanikaaias,“ ütles botaanikaaia direktor Urve Sinijärv. „Palmimaja on sealjuures unikaalne hoone nii Tallinnale kui kogu Eestile, kus tutvustatakse soojamaataimede rikkalikkust, võimaldades külmal ajal igaühele troopilist lühipuhkust.”

Taimedele on Sinijärve sõnul loodud varasemaga võrreldes oluliselt paremad kasvutingimused. „Võib öelda, et kui enne oli Palmimaja oma sisekliima reguleerimise mehhanismidega veel eelmises sajandis, siis nüüd astus hoone 21. sajandisse,“ nentis Sinijärv. „Pimeda talveaja üle elamiseks on maja nüüd varustatud spetsiaalsete taimelampidega. Tuulutusluugid töötavad inimese sekkumiseta ning reageerivad nii õhutemperatuurile kui ka tuulele ja sademetele. Peensusteni välja arvutatud ventilatsioonimehhanism aitab edukalt võidelda katmikalade universaalse probleemi – klaasseinte sisepindadele tekkiva veekondensaadiga.“

Palmimaja torni klaasfassaad asendati remondi käigus soojapidavama fassaadiga, rekonstrueeriti kütte- ja ventilatsiooni lahendused ning uuendati ka siseviimistlust. Kohvik, mis varem asus esimesel korrusel, avatakse peagi kahel tasapinnal, et külastajatel oleks võimalik nautida terviklikku vaadet kogu taimede alale.