1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TÄHELEPANU I #Bürokratt otsib elluviijat!
TÄHELEPANU I #Bürokratt otsib elluviijat!

TÄHELEPANU I #Bürokratt otsib elluviijat!

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koos Riigi Infosüsteemi Ametiga (RIA) kuulutasid välja raamhanke riikliku virtuaalassistendi #bürokratt arenduspartnerite leidmiseks ja projekti elluviimiseks. Selle aasta lõpuks on plaanis #bürokratt kasutusele võtta kolmes teeninduskeskkonnas.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Suti sõnul võimaldaks #bürokratt ehk digiriigi virtuaalne assistent avalike teenuste kasutamise ja riigiga suhtlemise muuta radikaalselt lihtsamaks ning kasutajasõbralikumaks. „Bürokratt aitaks vähendada pöördumistele kuluvat aega ja võimaldaks riigiasutustega suhtlemist ka väljaspool tavapärast tööaega. Kasutada saaks täna levinud suhtluskanaleid ja viise, näiteks riigile helistades või suheldes läbi sotsiaalmeediakanalite. Lisaks pakub #bürokratt inimesele personaalset infot riigi poolt pakutavatest võimalustest ja kohustustest. Kui näiteks on vaja pikendada ID-kaarti, teavitada kindlustusfirmat liiklusõnnetusest, või uurida võimalike toetuste või kultuurisündmuste kohta, siis aitab #bürokratt info inimestele personaalselt kohale toimetada,“ selgitas Sutt. „Tahame #bürokratiga pakkuda inimesele parimat digiriigi kasutajakogemust!“

Projekti eesmärk on viia läbi bürokrati juturoboti edasised arendused lähtuvalt läbiviidud detailanalüüsidest ja prototüüpidest. Hangitavateks töödeks on bürokrati baastarkvara arendus ja haldus ning sellega seotud muud tööd. Baastarkvara hulka kuuluvad muuhulgas bürokrati juturobot, eesti.ee ja alternatiivsed klienditeenindamise kanalite liidestamine, keeletehnoloogia arendamine jpt.

#Bürokrati visiooni ellu viimiseks käivitati möödunud aastal koostöös RIA ja teiste riigiasutustega (Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet, Rahvusraamatukogu jt) kokku üheksa projekti, millest seitse olid analüüsi- ja arendusprojektid ning ülejäänud suunatud koostööle ettevõtete ja välispartneritega.

“Läbiviidud bürokrati analüüs ja prototüübi loomine tõestas, et virtuaalse assistendi arendamise suunas on vaja edasi liikuda ning välja arendada platvorm, mida saaksid kasutada kõik avaliku sektori asutused. Üksikuid juturoboteid on tehtud varemgi mitmete asutuste poolt aga bürokrati lahenduse puhul on tegemist iseõppiva süsteemiga, mis suudab langetada otsuseid olenemata sellest, mis valdkonnas on küsimus parasjagu esitatud,” ütles RIA peadirektori asetäitja Margus Arm.

Sel aastal soovitakse #bürokratt kasutusele võtta vähemalt kolmes teeninduskeskkonnas (Rahvusraamatukogu, Politsei- ja Piirivalveametis ning Maksu- ja Tolliametis).

Projekti kogumaksumus on 5 miljonit eurot. Link hankele Riigihangete registris

Head Uudised GoodNews