1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Collegium Musicale alustab homme Erki Pärnojaga kontserttuuri “Augustikuine”
Collegium Musicale alustab homme Erki Pärnojaga kontserttuuri “Augustikuine”

Collegium Musicale alustab homme Erki Pärnojaga kontserttuuri “Augustikuine”

24. augustil annab Eesti tippkammerkoor Collegium Musicale kontserttuuri „Augustikuine“ esimese kontserdi Haapsalu Toomkirikus. Kauaoodatud ja kevadiste pandeemiaolude tõttu edasi lükatud ringreisi puhul on ühtlasi tegemist Erkki Pärnoja uusima albumi „Anima Mea“ plaadiesitlus kontsertidega.

„Kuna “Anima Mea” nägi ilmavalgust ajal, mil saime muusikat vaid oma kodudes nautida, siis oleme väga rõõmsad, et antud kontserttuur Erki Pärnoja bändi ja kammerkoori Collegium Musicale taas lavale kokku toob ja saame ühise albumi ilmumist ka päris kontsertidega tähistada,“ ütles dirigent Endrik Üksvärav.

Pärnoja viies album “Anima Mea” on seni tema ambitsioonikaim ettevõtmine, haarates kaasa autori käekirjale iseloomulikud mastaabid, filmiliku eepika ja eleegilise ilutunnetuse, lisades paletti Collegium Musicale hingepuudutavad kooriseaded. See on teos, mis tõotab kuulajad endaga uutesse sfääridesse viia.

Inimhinge ja laiemalt kõige elava ajatu müsteerium ongi „Anima Mea“ kandev tukse, vaadates egotsentrilise maailmanägemuse piiride taha, kus ei peitu küll vastused kõigele, aga võib leiduda võti, kuidas kaootilise ja pööraselt muutuva maailmaga selgust ja rahu leida.

Kontsertkava pealkirjaga “Augustikuine: Pärt & Pärnoja” koosneb kahest osast. Esimeses osas tuleb ettekandele Arvo Pärdi teos “Stabat Mater”, esitajateks Marie Roos (sopran), Annely Leinberg (alt), Endrik Üksvärav (tenor), Egert Leinsaar (viiul), Johanna Vahermägi (vioola), Johannes Sarapuu (tšello). Teises osas kõlab Erki Pärnoja “Anima Mea”, esitajateks kammerkoor Collegium Musicale, solistid ja Erki Pärnoja bänd, dirigent Endrik Üksärav.

Tallinnas tegutsev kammerkoor Collegium Musicale on tuntud ja tunnustatud oma kõla ja kõrgetasemeliste esituste poolest. Koori asutaja ja dirigent on Endrik Üksvärav. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, eriti oluline on eesti heliloojate looming. Lisaks a cappella teostele esitatakse suurvorme.

Koori kümne tegevusaasta sisse jäävad lisaks Eestile kontserdid ja festivalid Itaalias, Prantsusmaal, Venemaal, Saksamaal, Tšehhis, Poolas, Soomes, Maltal, Iisraelis, Liibanonis, Kreekas, Hollandis ja Jaapanis. Olulistest festivalidest saab välja tuua näiteks Rhein Vokali ja Schleswig-Holsteini, Al Bustan International Festivali, Moravsky Autumni ja Wratislavia Cantansi.

Aastas annab professionaalsetel alustel tegutsev kammerkoor ligi 40 kontserti. Eesti heliloojatest on enim esitatud Veljo Tormise loomingut. 2020. aastasse jäi ühtlasi kolme tunni jagu eesti heliloojatelt tellitud teoste esiettekandeid.

2017 võitis koor EBU rahvusvahelise koorikonkursi „Let the People Sing“ Grand Prix’. Eesti Kooriühing on tunnustanud Collegium Musicalet kolmel korral aasta koori tiitliga (2017, 2014 ja 2011). Eesti Kultuurikapitali Helikunsti Sihtkapital tunnustas Collegium Musicalet ja Endrik Üksväravat 2018. aastal aastapreemiaga Eesti koorimuusika särava edendamise ning pühendunud ja kõrgetasemelise tutvustamise eest nii Eestis kui ka välismaal.

Koori tegevust toetavad kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Tallinna linn ja Ida-Tallinna Keskhaigla.

„Augustikuise“ kontserdid:

  • 24.08 Haapsalu Toomkirik
  • 25.08 Tõrva kirik-kammersaal
  • 26.08 Rapla kirik
  • 29.08 Tartu Jaani kirik
  • 30.08 Tallinna Jaani kirik
Head Uudised GoodNews