1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Depeche Mode’i muusikal põhineva balleti „Another world“ lavastaja lavastajakarjäär algas Eestis
Depeche Mode’i muusikal põhineva balleti „Another world“ lavastaja lavastajakarjäär algas Eestis

Depeche Mode’i muusikal põhineva balleti „Another world“ lavastaja lavastajakarjäär algas Eestis

18. augustil Narva Kreenholmis etenduva Depeche Mode’i muusikal ja Haruki Murakami romaanil põhineva balleti „Another world“ koreograaf-lavastaja on Marija Simona Šimulynaitė, kelle karjääri esimene lavastus sündis Eestis. 2008. aastal tõi ta Tartu Sadamateatris publiku ette draama-tantsulavastuse Dürrenmati „Füüsikud“, nüüd juhib ta kaasaegseid ja eksperimentaalseid tantsulavastusi Leedus.

Marija Simona Šimulynaitė. Foto: marijasimona.lt

Vahepeal Inglise Kuninglikus Ooperis, Austraalias ja mujal töötanud Marija Simona Šimulynaitė tegutseb Leedus ambitsioonika Balti Balletiteatri kunstilise juhina, Leedu Muusikaakadeemia ooperistuudios ning lavastab mahukaid kaasaegseid ja eksperimentaalseid oopereid, tantsuetendusi ja telesaateid.

Foto: Balti Balletiteater

Tema projekt on ka kaasaegse tantsu lavastus „Another world“, mis põhineb Depeche Mode’i muusikal ja Haruki Murakami romaanil “Hard-Boiled Wonderland and the End of the World“ („Sekai no owari to hādo-boirudo wandārando”), mida võiks eesti keelde tõlkida „Kalestunud imedemaailm ja maailmalõpp”. Pealkiri viitab romaani kahele süžeeliinile – futuristlik Tokyo ja salapärane linn maailma lõpus.

Foto: Balti Balletiteater

“Selles etenduses on trupi koosseisus laval elukutselised veteranid ning nendega koos mitmed värskelt balletikooli lõpetajad, kes võtavad vapralt vastu väljakutsed teistsuguses balletilavastuses. Paljud tantsijad on ka ise Depeche Mode’i fännid ning trupp leiab üksmeelselt, et lavalt kõlavates laulusõnades ja meloodiates on palju draamat, mille edasiandmine tantsus nõuab pingutust ning jätab unustamatu mulje,“ ütleb „Another world“ lavastaja, koreograaf Marija Simona Šimulynaitė.

Balti Balletiteatri (Baltic Ballet Theater) kahetunnine kaasaegse balleti etendus ühendab endas erinevad kunstižanrid ja pakub elamusi sümbolitest, filosoofiast, kujunditest ning hoogsast muusikast. Esmakordselt esitati seda Leedu EL eesistujamaa sündmuste raames 2013. aastal ning lavateos on võitnud PixelAWARDS digitaalse loomemajanduse auhinna.

  • VII Narva Ooperipäevad toimuvad Narva Kreenholmis ja Narva Kultuuriresidentuuri hoovis 16.-19. augustil.
Head Uudised GoodNews