1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Dokumentaalfilmi “Räägi ära“ maailma esilinastus toimub Jihlava filmifestivalil
Dokumentaalfilmi “Räägi ära“ maailma esilinastus toimub Jihlava filmifestivalil

Dokumentaalfilmi “Räägi ära“ maailma esilinastus toimub Jihlava filmifestivalil

Režissöör Marta Pulga eestvedamisel valminud Eesti-Jordaania koostööfilmi „Räägi ära“ maailma esilinastus toimub 30. oktoobril Ji.hlava rahvusvahelisel dokumentaalfilmide festivalil Tšehhis.

Film kandideerib 16 rahvusvahelise filmiga festivali kõige olulisemas võistlusprogrammis Opus Bonum parima dokumentaalfilmi tiitlile. Festival toimub Tšehhis juba 25. aastat. See on Euroopa üks prestiižsemaid dokkfilmide festivale, kus osaleb tänavu 220 filmi üle kogu maailma. 2019. aastal esilinastus seal dokumentaalfilm ’’Südamering’’ (režissöör Margit Lillak). 2009. aastal võitis ’’Disko ja tuumasõda’’ (režissöörid Jaak Kilmi & Kiur Aarma) festivali peaauhinna Silver Eye.

„Räägi ära“ on 2020. aastal esimese koroonalaine ajal valminud dokumentaal, mis kajastab erinevate riikide inimeste elu isolatsioonis. Ajal, mil inimesed üle maailma leidsid end ootamatult eralduses, lõid 21 filmitegijat 15 riigis anonüümsed kõnepostkastid. Inimestel paluti helistada ja jätta sõnumeid sellest, mida nad eraldatuses tunnevad. Need hääled, mis jagavad juhtumisi igapäevaelust, tooreid emotsioone, nutulaule, nalju ja ka poliitilisi deklaratsioone, saavad kokkuseotud täispikas dokumentaalfilmis.

Režissöör Marta Pulk lausus: „Anonüümsetele häältele tuginev film tõestab, et kõige võimsam kinoelamus võib sündida meie enda kujutlusvõimes. Need hääled ja lood on tõelised, tõesed ja südamlikud, pakkudes võimsat reisi inimpsüühikasse, mis on sunnitud taluma võitlust nähtamatu vaenlasega. Filmis esitatud poeetilised kujundid aitavad hinge rahustada ja pakuvad teel olijatele lootust.“

Eri riikidest pärit filmitegijad kohtusid 2018. aastal Werner Herzogi meistriklassi ajal Peruu džunglis. Pandeemia ajal isolatsioonis töötades sündis filmi idee.

„Ajal, mil kogu maailm läks pausile, õnnestus 21 režissööril jäädvustada erakordselt tundlik lugudekogum inimeste eraldatusest. Tuhandetest kõnedest valisid filmitegijad välja ligikaudu sada lugu, millest sündis kinoarhitektuuri eksperiment,“ sõnas produtsent Karolina Veetamm.

Filmi produtsendid on Karolina Veetamm, Marta Pulk ja Tanya Marar. Tootjafirmad on Kafka Film, Ettevaatlik Sten ja Some Nobody Productions. Idee autor on Marta Pulk. Montaažirežissöör on Jaak Ollino ja helirežissöör Gabriel Solis. Filmi tootmist rahastasid Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital. “Räägi ära” jõuab kodupubliku ette novembris PÖFF-il.

Head Uudised GoodNews