1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. E. Vilde muuseumi galeriis avatakse skulptuuritudengite näitus
E. Vilde muuseumi galeriis avatakse skulptuuritudengite näitus

E. Vilde muuseumi galeriis avatakse skulptuuritudengite näitus

Eduard Vilde muuseum

Homme kastellaanimajas avataval näitusel esitleme kunstisõbrale kahte noort kunstnikku: Eldar Jakubov ja Aili Maarja Mäeniit. Mõlemad skulptuuritudengid on Kirke Kangro õpilased.

Skulptuuri magistratuuris õppiv Eldar on loonud ruumist lähtuva installatsiooni Sahhalini kirburohu vartest vastandades selle plastikust installatsiooniga. Mis ühist on hambapastatuubil ja roost valmistatud toolil? Selle üle võib näituse külastaja mõtiskleda või ka nautida neid objekte ja nendest tekkivad ruumimõõdet eraldiseisvalt. Taim, mis enamike aiapidajate jaoks on suur nuhtlus, on kunstnikule väärt loomismaterjal. Objekt on loodud just selle näituse ja selle ruumi jaoks. 19. sajandil ehitatud maja heledas galeriiinterjööris tekitavad erinevad reaalsused erinevaid aegruume. Ruum täis ulpivaid õõnsaid tüvesid, täis radasid. Eelajalooline unelm, mis on peas muutub füüsiliseks objektiks, mille gravitatsioon paneb siinsamas liikuma. Käesolev kunstiteos käsitleb nomaadluse teemat. Nomaadid on rändrahvas, nad elavad looduses ja on ise osa loodusest. Nomaadlus on elustiil, kus liigutakse ühest kohast teise ehitades sideme kaasaegse maailma ja ajaloo vahele. Vill ja liiv, roog ja paberituhk oma müütilisuses, nomaadikujutised oma perfektses kehas vastanduvad plastikust materjaliga, kaasaegse illusiooniga. See on ajaloo loomise ja taasloomise vorm. Lisaks ruumiinstallatsioonile on väljas ka triptühhon, millel on kujutatud nomaadid keset maailma mehhanismi.

Teine kunstnik Aili Maarja esitleb ennast videoga. Kes kõnnib metsas mu kõrval? Video kujutab metsas liikuvat tüdrukut, keda saadab tundmatu olend. Ta on tajutav, aga mitte nähtav.

Müstikat täis teos on samuti loodusläheduse ja liikumise teemat käsitlev.

Näitus jääb avatuks 3. veebruarini 2013

Head Uudised GoodNews