1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. EDASI.ORG I VÄGEV EESTI DISAIN! Eesti peegelmajad tekivad kui miraaž igale kontinendile
EDASI.ORG I VÄGEV EESTI DISAIN! Eesti peegelmajad tekivad kui miraaž igale kontinendile

EDASI.ORG I VÄGEV EESTI DISAIN! Eesti peegelmajad tekivad kui miraaž igale kontinendile

Vendade Jaak ja Andreas Tiigi vastupandamatust soovist linnast põgeneda ja looduses mugavalt puhata tekkis 2016. aastal esimene vaid 18 ruutmeetrine ÖÖD peegelmaja – viis aastat hiljem on ÖÖD majad jõudnud USAsse, Ghanasse, Suurbritanniasse, Iirimaale, Prantsusmaale, Saksamaale, Hollandisse ning Norra ning on ehitamisel veel viide riiki Austraaliast Islandini. Esialgselt puhkemajaks mõeldud ÖÖD on osutunud isegi selle loojate meelest üllatavalt kasutusvõimaluste rohkeks – majade omanikud on sellele leidnud rakendusi alates jõusaalist kino, arstikabineti, vanadekodu laienduse, kunstigalerii ning veinide degusteerimise paigani välja, kirjutab ajakiri Edasi.

Paljud geniaalsed asjad saavad alguse juhustest, nii ka ÖÖD majadega. Tootmispartneril juhtusid olema väga head peegelklaasid, mis kujundasidki maja lõpliku ilme. Maja on äärmiselt minimalistlik ning eesmärgiks ongi hoida looduses madalat profiili. Ent põnevus haarab juba majale lähenedes. 

“Peegelmaja on kuni viimase hetkeni tõepoolest justkui loodusega või teda ümbritseva keskkonnaga üks,” ütleb Andreas Tiik. “Meie maju on soetatud nii eramajadeks kui hotelliäriks, nii paksu metsa kui mere äärde. Seda efekti, mida konkreetses asukohas paiknev peegelmaja pakub, naudivad nii meie kliendid kui fotograafid, blogijad-vlogijad, kui niisama möödajalutajad.”

Ja tegemist on tõesti ühe Eesti pere ettevõtmisega: ÖÖD autorid, San Franciscos oma ehitusfirmat omanud Jaak ning Tallinnas ja Oslos haridust omandanud äri- ja reklaamitaustaga Andreas Tiik alustasid 2017. aastal majade tootmise ning 2018. aastal müügiesindusega. Poiste isa, reklaami- ja moemaailmast tuntud Vambola Tiik, hoolitseb sisekujunduse eest.

Moodulmajas pole iseenesest midagi uut, ent ÖÖD majad tulid ja võitsid maailma südame mõne aastaga. Rahvusvaheline populaarsus on käinud käsikäes märkamisega kodus – möödunud aastasel Eesti disainiauhindade jagamisel pälvis parima elukeskkondliku toote disaini Bruno auhinna just see unikaalse lahendusega maja. Esimene maja välismaal pandi püsti Iirimaal. Kontakt tekkis Birminghami UK Construction Week messil, ehkki ostja oli huviline juba varemgi, kirjutas, et lendab Iirimaalt messile ning kui võimalik, ostaks kohe ära ka messil olnud näidismaja.

Loe edasi innustavast ja harivast ajakirjast Edasi!

Head Uudised GoodNews