1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. UKRAINA RAHVA TOETUSEKS I Eerik-Niiles Kross: ma ei näe ühtki stsenaariumi, kuidas venelased seda sõda enam võita saaksid
UKRAINA RAHVA TOETUSEKS I Eerik-Niiles Kross: ma ei näe ühtki stsenaariumi, kuidas venelased seda sõda enam võita saaksid

UKRAINA RAHVA TOETUSEKS I Eerik-Niiles Kross: ma ei näe ühtki stsenaariumi, kuidas venelased seda sõda enam võita saaksid

Eerik-Niiles Kross kirjutas nädalavahetusel oma Facebooki lehel, et võim on rahvaste kätte läinud. Prahas demonstreeris Ukraina toetuseks üle 100 000 inimese. Zelenski kõneles ekraanilt ja võeti liialdamata vastu kui Euroopa vabadusvõitluse juht. Ja nii mitmes linnas üle Euroopa. Putin teatas, et Läänemaailma sanktsioonid Vene majanduse vastu on banditism. „See teeb südame soojaks. Meie metsavennad ja selle kaudu enam-vähem kõik eestlased kui kommunistid välja arvata, on aastakümneid olnud moskviidi retoorikas bandiidid. Nüüd siis on meie liitlasrahvad ka bandiitide ridadesse astunud. Tere tulemast!“ kirjutas Kross.

Aga kõige meeliülendavamad uudised on siiski Ukrainast. „Tean, et pommirahe all olevate linnade, purustuste ja hädas olevate naiste ja laste pildid on masendavad ja panevad muretsema. Aga suur osa, isegi enamik lahingtegevuse uudiseid olid täna head. Võimalik, et paljud asjad on teadmata, muidugi tuleb olla optimismiga ettevaalik, aga positiivset on siiski liiga palju selleks, et masenduda,“ tõdes ta.

„Esimestel päevadel kui venelased hakkasid kaotusi kandma, rääkisid need, kes varem rääkisid, et vene armee on moodne, hästi relvaststud, varustatud ja põhimõtteliselt lootusetu vastane, et nende kaotused tulenevat viletsamate üksuste esimesena sõtta saatmisest. Et need päris lahingüksused alles tulevad ja siis pole ukrainlastel lootustki. Nüüd on teateid vähemalt nelja vene nn eliitüksuse osade peksasaamisest ukrainlaste käest. Venelased on üle maa oma kolonnidega mudas kinni, bensiin on otsas, poisid ei saa aru kus nad viibivad, tanke purustatakse, mitmel pool on võetud territooriumi tagasi ja Kiiev on täna vähem ümber piiratud kui eile. Venelased on sisse saatnud 95% üksustest, kes neil piiri taga olid,“ kirjutas Kross.

Ta lisas, et see kuulus 60 km pikkune vene kolonn, mis mõne päeva eest maailma televaatajaid ahastama pani on osutunud suurimaks liiklusummikuks pärast teist maailmasõda. Selle lahtisaamine ja kütusega varustamine võtaks kuu aega. Aga bensiini ei saa juurde tuua, sest ukrainalased lõid lennuvälja hõivanud venelased mätasse. Venelastel pole süüa ja ainus tee on jala tagasi minna. Ukrainlased pole ilmselt viitsinud neid maha nottima minna, sest on tähtsamatki teha. Tee pealt ära ka ei saa, sest siis jääks mutta kinni. Sellest saaks päris hea komöödiafilmi. “Putini konvoi.” Too tähtis õhudessandi kindral , kes snaiperi käest kuuli sai, saabus konvoi etteotsa sõdurite peale karjuma ja kätega vehkima, nagu see aitaks asja liikuma. Sinna ta siis jäi.

Põhjas on peksa saanud 144 motolaskurdiviisi 488 polk, kes kunagi pesitses Kloogal. Lõunas on territooriumi tagasi võetud. Mitu lennukit lasti alla, sealhulgas üks ljotshik, kes oli kuulsust kogunud Süürias, kus ta osales eelmisel Putini rahumissioonil haiglaid pommitades. On ka Putiniga ühe pildi peal olnud.

Tundub, et õhutõrjes on saadetisi kohale jõudnud, sest alla lasti kohe mitu lennumasinat ja ukrainalsed on siin aktiivsemaks läinud.

Vabatahtlike armeesse astujate voog kasvab. Ukraina kaitseministeeriumi väitel on neil nüüd püssi all 700 000 meest ja naist. Ja eile venelaste käes olnuks kuulutatud Hersonis toimus hiigelsuur meeleavaldus, kus rahvas Ukraina lippudega lihtsalt linnas domineeris. Samal ajal jäeti mingid vene sõdurid lifti kinni, kes proovisid kõrghoone katusele minna, et sealt “olukorda kontrollida”. Neist on vaimukas foto lifti turvakaamerast.

Hakkab tekkima tunne, et kogu see Putini armee on Ukrainas nagu liftis kinni.

Kross loodab, et saabuvatel päevadel ei pea jälle liialt masenduma. „Aga vaatasin täna mitu tundi kaarte ja arvutasin. Ma ei suuda hetkel näha ühtki stsenaariumi, kuidas venelased sõjaliselt seda sõda enam võita saaksid. Tapatalguid korraldada, seda saavad, linnu purustada saavad ka, kuigi rakette peaks neil olema väheks jäänud. Lennukipomme aga jätkub. Pisut ehk peab muretsema Wagnerlaste pärast, keda kohale lennutatavat. Aga ega needki mingid kangelased ei ole, pigem ikka sellised selja tagant tapjad ja mudakoonud. Oluline on, et relvade sisseviimise kanalid lahti jääks ja Ukraina sõdur teeb Javelinide ja stingeritega seal imet,“ usub ta.

„Kui venelased mobilisatsiooni välja kuulutavad ja värsket verd peale saadavad, siis on need veel viletsama tasemega kui praegused jorsid ja üksused on lihtsalt juhuslik kamp. Neid võib muidugi hädaga üsna palju kokku tuua, aga nii palju mitte, et niimoodi võitelva rahava vastu saada, rääkimata territooriumi hoidmisest. Nii et, tervitame Ukaina võitlejaid ja koputame kolm korda vastu puud. Aa, üks asi veel. Nüüd saab lõpuks selle kuradi Georgi lindi ära keelata,“ ütles ta lõpetuseks.

Rohkem infot Facebookist!

Head Uudised GoodNews