1. Avaleht
  2. Loodus
  3. Eesti ainus siseruumis kasvav suureõieline magnoolia hakkas Fahle Pargis õitsema
Eesti ainus siseruumis kasvav suureõieline magnoolia hakkas Fahle Pargis õitsema

Eesti ainus siseruumis kasvav suureõieline magnoolia hakkas Fahle Pargis õitsema

Fahle Pargi galeriitänava kõige majesteetlikum ja meeliköitvaim asukas, 6,5-meetrine suureõieline magnoolia avas oma esimesed ligi 20-sentimeetrise läbimõõduga joovastava lõhnaga kreemikad valged õied. Eesti teadaolevalt ainuke suureõieline magnooliapuu asub kõigile külastajatele avatud klaaskatusega galeriitänaval, kus saab aastaringselt soojal eksootilise haljastusega tänaval külastada välikohvikuid ja restorane.

Pargi aedniku Alari Suurmetsa sõnul on magnoolia õitsema puhkemine tõeliseks kevadekuulatajaks ja pargi õied rõõmustav märk puu kenast kohanemisest uute oludega. „Siinsel laiuskraadil on suureõielise magnoolia õitsemine tõeline haruldus ja seda eriti siseruumis. Magnoolia paistab silma suurte, kuid üksikute (õite arv sõltub puu suurusest) õite poolest, mis püsivad vaid mõne päeva, kuid seda meeliköitvam on nende ilu ja lõhn,“ kirjedas Suurmets. Pargis õitsev magnooliasort on pärit Prantsusmaalt, kus on seda kasvatatud enam kui 150 aastat. Enamasti õitseb see sort kogu suve ja kannab üksikuid suuri õisi.

Fahle galeriitänava kontseptsioon on Eestis ainulaadne, kuna sellises mahus eksootilist taimestikku kuskil mujal avalikus ruumis ei kohta. „Pargi südamikus, ajalooliste paekiviseinte vahel klaaskatusega galeriitänaval on peidus üle 30 eksootilise taime- ja puuliigi. Siin kasvab erinevaid tsitruselisi apelsine, sidruneid ja mandariine, mis loodetavasti pakuvad peagi samuti joovastavat õiteilu. Erinevate kõrreliste ja dekoratiivsete taimede vahel kasvavad ka palmid ja viigipuud. Kaladega veesilmas leiab kasvamas erinevaid veetaimi. Isegi vesiroos tegeleb praegu aktiivselt esimese õie kasvatamisega,“ rõõmustas Suurmets.

Parki ehitades arvestati veesilma ja taimede toomisega. Puude jaoks on loodud spetsiaalne mullakiht ning liiv, kuhu taimed saavad juurestikku ajada. Taimed toodi kohale Itaaliast, Indoneesiast ja Filipiinidelt ning istutati mulda sügisel-talvel.

Head Uudised GoodNews