1. Avaleht
  2. Vaba Valgevene heaks
  3. Eesti Ajakirjanike Liit ühines üleskutsega astuda samme seaduse taastamiseks Valgevenes
Eesti Ajakirjanike Liit ühines üleskutsega astuda samme seaduse taastamiseks Valgevenes

Eesti Ajakirjanike Liit ühines üleskutsega astuda samme seaduse taastamiseks Valgevenes

Eesti Ajakirjanike Liidu juhatus otsustas tänasel koosolekul ühineda Rahvusvahelise Ajakirjanike Föderatsiooni (IFJ) üleskutsega astuda samme seaduse ja korra taastamiseks Valgevenes.

Euroopa Ajakirjanike Föderatsioon (EFJ) nõuab Valgevene võimudelt ajakirjanike tagakiusamise ja Valgevene Ajakirjanike Assotsiatsiooni (BAJ) kohtulikule vastutusele võtmise kohest lõpetamist.

16. veebruari varahommikul pidas Valgevene julgeolek lühikeseks ajaks kinni BAJ pressiesindaja Boriss Goretski. Assotsiatsiooni kontori läbiotsimise ajaks peeti kinni ka BAJ advokaat Oleg Agejev ja president Andrei Bastunets. Samal hommikul otsiti läbi ja korraldati haaranguid veel mitmete ajakirjanike ja inimõiguslaste tööruumidesse.

Politseioperatsioonide aluseks on Valgevene kriminaalkoodeksi § 342 „Avaliku korra tõsiste rikkumiste korraldamine ja kavandamine“. Juurdlusega püütakse välja selgitada allikad, kes rahastavad massimeeleavaldusi, millega nõutakse 9. augusti presidendivalimiste võltsitud tulemuste kehtetuks tunnistamist. Läbiotsimine korraldati teiste seas Gomelis ajakirjanike Larissa Šjirjakova ja Anatoli Gotovšitsi kodudes.

EFJ kutsub üles OSCE-d, Euroopa Nõukogu ja Euroopa Liitu astuma samme Valgevenes seaduse ja korra taastamiseks.

„Me oleme nädalaid hukka mõistnud Valgevene demokraatlike jõudude represseerimist. Ajakirjanikevastaste administratiiv- ja kriminaalprotsesside järel on Valgevene diktatuur asunud nüüd ründama ajakirjanike esindusorganisatsioone. On viimane aeg, et rahvusvaheline kogukond astuks lõpuks samme, et teha lõpp ebaseadusliku presidendi Lukašenko võimu kuritarvitustele,“ ütles EFJ president Mogens Blicher Bjerregård.

Head Uudised GoodNews