1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti Arhitektuurikeskuse ekskursioonid avavad huvilistele enam kui 120-aastase Balti Manufaktuuri uksed
Eesti Arhitektuurikeskuse ekskursioonid avavad huvilistele enam kui 120-aastase Balti Manufaktuuri uksed

Eesti Arhitektuurikeskuse ekskursioonid avavad huvilistele enam kui 120-aastase Balti Manufaktuuri uksed

Tallinna kunagine suurim ehitis – Balti Manufaktuur ootab Eesti Arhitektuurikeskuse eestvedamisel kahel nädalavahetusel novembris külastajaid. Ekskursioonidele on kohti piiratud arv.

Koostöös arendajate Hepsor kinnisvara ja Tolaram grupiga pakutakse Eesti Arhitekuurikeskuse ekskursioonidega võimalust uudistada enam kui 120. aastases hoones ning selle territooriumil. Tuur manufaktuuri territooriumil ning hoones kestab kokku 90 minutit ning ekskursioonid toimuvad eesti ja vene keeles.

Põneva ajalooga hoone pakub avastamist nii arhitektuuri- kui ka ajaloohuvilistele. Hoone ehituse planeerimisega alustati 1898. aastal arhitekt Rudolf Otto von Knüpfferi plaani järgi. Muuhulgas on von Knüpffer ka tänase Tallinna Keskraamatukogu hoone arhitekt. Manufaktuur oli üks suuremaid ettevõtteid Tallinnas, mis pakkus ühena esimestest ka naistele võimaluse tööd teha ja teenida selle eest ka väärilist palka. Tootmine lõpetati hoones 2006-ndal aastal, pärast mida on territoorium seisnud suures osas tühjana.

Eesti Arhitektuurikeskuse juhi Raul Järgi sõnul on üks Arhitektuurikeskuse missioon tuua inimestele arhitektuur lähemale ning hea viis selleks on just ekskursioonid hoonetes, mis muidu on suletud. „Loodame väga, et meie Tallinna Linnahalli tuurid on näidanud, kuidas hooned, millest iga päevaselt ehk isegi möödume väärivad avastamist,“ lisas Järg.

Täna arendab manufaktuuri piirkonda Hepsor kinnisvara ja Tolaram grupp, kes on territooriumile planeeritud hulgaliselt erinevaid elu- kui äriruume, samuti unikaalse linnakeskkonna linnarahvale.

Eesti Arhitektuurikeskuse poolt korraldatud ekskursioone viivad läbi professionaalsed giidid, keda ühendab huvi arhitektuuri ja selle ajaloo vastu. Lisaks Balti Manufaktuuri hoonele saab Eesti Arhitektuurikeskuse ekskursioonidega heita pilgu ka Tallinna Linnahalli. Ekskursioonide kohta leiab lisainfo siit.

Põnevaid fakte Balti Manufaktuurist:

• Balti Puuvillavabrik oli tollal Tallinna suurim ehitis – 230 m pikk
• Tehases tegeleti peamiselt puuvilla ketramisega ja toorvilla töötlemisega
• Balti Puuvillavabrik oli üks esimesi kohti Tallinnas, kus naised olid hinnatud tööjõud ning teenisid selle eest ka väärilist palka
• Töödeldav puuvill jõudis Eestisse üle kogu maailma – Ameerika Ühendriikidest, Brasiiliast ja ka Egiptusest
• Vabriku peameistrid elasid ka täna Sitsi tänaval asuvates terrace house tüüpi Inglismaa tehaslinnade eeskujul ehitatud hoonetes. Iga majapidamine koosnes viiest toast, mille hulgas olid nii vastuvõtu-kui ka eluruumid.
• Tehases lõpetati lõplikult töö 2006. aastal
• Kunagisele Balti Puuvillavabrikule plaanib anda uue elu Hepsor kinnisvara ja Tolaram grupp, kes on alale planeerinud nii elu- kui ka äripinnad.

Piletid eesti-ja venekeelsetele ekskursioonidele.

Head Uudised GoodNews