1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti festivalidel on võimalik püüda Euroopa Festivalipreemiat
Eesti festivalidel on võimalik püüda Euroopa Festivalipreemiat

Eesti festivalidel on võimalik püüda Euroopa Festivalipreemiat

Eesti festivalidel on võimalik pUUda Euroopa FestivalipreemiatEesti festivalid saavad taotleda Euroopa festivalide kvaliteedimärki ning kandideerida Euroopa Festivalipreemiale, avaldusi saab esitada kuni järgmise nädala laupäevani.

Kvaliteedimärk „EFFE Festival Label“ ning ka preemia „EFFE Festival Award“ antakse välja innovaatilistele festivalidele tunnustamaks rahvusvaheliselt nende tööd.

„Väljavalitud festivalid lisatakse kataloogi, mis on laialdaselt kättesaadav üle Euroopa nii füüsilisel kui digitaalsel kujul. Festivale esitletakse seal kui oma valdkonna edumeelsemaid Euroopas, väljapaistva kunstilise kvaliteediga ning kogukondlikult määrava tähtsusega sündmusi,“ sõnas Eesti Festivalikeskuse juht Leelo Lehtla.

Tema kinnitusel saavad festivalid tänu EFFE programmi kaasatusele rahvusvaheliselt mõjuka kommunikatsiooniplatvormi ning suure tõenäosusega leiavad ka uut publikut. Lisaks kuuluvad väljavalitud festivalid ühte suurimasse žanriülesesse rahvusvahelisesse kultuurifestivalide võrgustikku.

Preemiat ja kvaliteedimärki annab välja Euroopa Komisjoni pilootprojekt EFFE, mis on uus rahvusvaheline platvorm ühendamaks festivale, mis on rahvusvahelise potentsiaaliga, pühendunud erinevate kunstide edendamisele ja oma kogukonna arendamisele. EFFE-d viib Euroopas ellu Euroopa Festivalide Assotsiatsioon. Eesti Festivalikeskust juhib PLMF Arts Management eesotsas Leelo Lehtlaga.

Euroopa Festivalipreemia laureaadid valib ekspertide grupp, mis koosneb erinevate riikide esindajatest. Žürii liikmed tuginevad oma valikutes kolmele peamisele kriteeriumile: kunstiline pühendumus, osalus oma kogukonna arengus ning rahvusvaheline väljavaade.

Eestis vaatab avaldusi läbi 3-5 sõltumatut erinevate kultuurivaldkondade asjatundjat, edastades oma hinnangu rahvusvahelistele ekspertidele, kes teevad lõpliku valiku. EFFE kataloogi esitletakse 2015. aasta sügisel toimuval suurejoonelisel Festivalide Galal, kus antakse üle ka Festivalipreemiad erinevates kategooriates.

Head Uudised GoodNews