1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Eesti Filharmoonia Kammerkoor tähistab oma 40. sünnipäeva Aix-en-Provence’i ooperifestivalil
Eesti Filharmoonia Kammerkoor tähistab oma 40. sünnipäeva Aix-en-Provence’i ooperifestivalil

Eesti Filharmoonia Kammerkoor tähistab oma 40. sünnipäeva Aix-en-Provence’i ooperifestivalil

Eesti Filharmoonia Kammerkooril (EFK) täitub 1. juulil 40 aastat koori asutamisest 1981. aastal, kui koori lõi Tõnu Kaljuste. Seda sündmust tähistab Eesti esinduskoor Lõuna-Prantsusmaal, kus osaleb mainekal Aix-en-Provence’i ooperifestivalil kahes lavastuses – Kaija Saariaho ooperi „Innocence” maailmaesiettekandel Susanna Mälkki juhatusel ja Richard Wagneri ooperis „Tristan ja Isolde”, mida juhatab Sir Simon Rattle.

SA Eesti Filharmoonia Kammerkoori juht Esper Linnamägi on õnnelik hea publiku üle, tänu kellele on kooril olnud võimalus osaleda kultuuripildi kujundamisel. Tema sõnul näitab artisti elujõudu see, kas tema järgi tuntakse vajadust ja soovitakse teha koostööd. „Osaledes praegu Aix-en-Provence’i festivalil Saariaho ja Wagneri ooperite ettevalmistusprotsessis, saab tõdeda EFK tugevust erinevates žanrites ja võimalust töötada järjepidevalt valdkonna tippudega,” leiab Linnamägi.

Sünnipäevahooaeg tuleb EFK jaoks tihe ja täis olulisi kontserte nii Eestis kui ka väljaspool. „Järgmine hooaeg toob EFK peadirigendiks tagasi tema asutaja Tõnu Kaljuste, kelle koostatud kavad ja interpretatsioon jätkavad kollektiivi arendamist ja muusikalise horisondi laiendamist,“ ütleb Linnamägi.

Esimeste kontsertidega uue peadirigendi Tõnu Kaljuste käe all tullakse publiku ette 7. ja 8. augustil Nargenfestivali korraldatud festivalil “Tormise tuules: Kalendrilaulud” Tallinnas ja Viljandis.

Hooaja jooksul osaletakse Pärdi Päevadel Eesti erinevates linnades, Mito festivalil Pisas, Milanos ja Torinos, esinetakse Zürichi Tonhalles, Amsterdami Muziekgebouw’s jm. Koostöös Tallinna Kammerorkestri ja Tõnu Kaljustega antakse kontserte sarjas „Bachi pärlid” ja koos Flandria sümfooniaorkestriga minnakse turneele Belgiasse. Huvitava koostöövormi on leidnud Baltimaade professionaalsed koorid, mille raames tutvustatakse oma heliloojate muusikat naaberriikides.

EFK pakub sünnipäevahooajal oma kuulajatele väga laiahaardelist repertuaari, kus leidub väärt muusikat nii maailmaklassikast kui ka nüüdismuusikast, nii kammerlikke kui ka vokaalsümfoonilisi teoseid, heliloojateks Arvo Pärt, Veljo Tormis, Tõnu Kõrvits, Bach, Beethoven, Durufle, Bruckner, Liszt, Cage jpt. Plaadistustegevus jätkub Ülo Kriguli esimese autoriplaadi salvestamisega. Lisaks Tõnu Kaljustele on külalisdirigentidena koori ees Kaspars Putniņš, Pärt Uusberg, Andres Mustonen, Olari Elts, Andrew-Lawrence King ja Kristiina Poska.

Koori 40 tegevusaastast valmib sügisel ka raamat, mis heidab pilgu sellele teekonnale erinevatest rakurssidest. Pidulik sünnipäeva galakontsert leiab aset aga järgmisel suvel 1. juulil 2022.

Eesti Filharmoonia Kammerkoori asutas Tõnu Kaljuste 1. juulil 1981. aastal. 40 tegevusaasta jooksul nelja peadirigendi käe all – Tõnu Kaljuste, Paul Hillier, Daniel Reuss ja Kaspars Putniņš – on EFK kujunenud kõrgetasemeliseks, isikupärase ja unikaalse kõlaga kooriks, kes on hinnatud Eesti esindaja rahvusvahelises muusikaelus ja võrdväärne partner klassikalise muusika tippudega maailmas. Stabiilset kõrgtaset näitavad koori rohkem kui 70 salvestist, mida on tunnustatud kahe Grammyga, Gramophone’i auhinnaga ja paljude teiste preemiatega. Eelmisel aastal valis BBC muusikaajakiri Classical Music EFK kümne parima koori hulka maailmas.

EFK 40. sünnipäevaks valmis lühike dokumentaalfilm „EFK 40. Uue teekonna algus“ Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri külaskäigust Tõnu Kaljuste kodusaarele Naissaarele.

Head Uudised GoodNews