1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Eesti ja Ukraina peaminister allkirjastasid kahepoolset koostööd lihtsustava leppe
Eesti ja Ukraina peaminister allkirjastasid kahepoolset koostööd lihtsustava leppe

Eesti ja Ukraina peaminister allkirjastasid kahepoolset koostööd lihtsustava leppe

Täna toimus peaminister Jüri Ratase videokohtumine Ukraina ametikaaslase Denõs Šmõhaliga, mille käigus allkirjastati ka Eesti ja Ukraina vahelise tehnilise ja finantskoostöö kokkuleppe. See tagab maksuvabastuse Ukrainas ellu viidavatele Eesti-Ukraina tehnilistele koostööprojektidele.

„Ukraina peaministri visiit Eestisse pidi toimuma novembris, kuid lükkus koroonaviiruse leviku tõttu edasi. Meie suhted vajavad aga arendamist ka pandeemia ajal,“ ütles peaminister Jüri Ratas. „Eesti teeb Ukrainaga ligi 40 koostööprojekti aastas, mille fookuses on eelkõige demokraatia tugevdamine, sealhulgas e-valitsemise arendamise kaudu, ettevõtluskeskkonna toetamine ja hariduse kvaliteeti tõstmine. Seoses koroonaviiruse levikuga pöörame senisest rohkem tähelepanu ka tervishoiu valdkonnale”.

Eesti teeb Ukrainaga ligi 40 koostööprojekti aastas, mille fookuses on eelkõige demokraatia tugevdamine, sealhulgas e-valitsemise arendamise kaudu, ettevõtluskeskkonna toetamine ja hariduse kvaliteeti tõstmine.

Esimese konkreetse projektina hakkame Ukrainas ellu viima piirijärjekordade haldamist kahes Ukraina piiripunktis. See annab võimaluse rakendada Ukrainas Eesti kogemust sarnaste probleemidega toimetulemisel ning edendab nii piiriülest liikumist- kui kaubandust.

Eesti ja Ukraina valitsuse juhid arutasid kahepoolseid suhteid ja ühiseid väljakutseid koroonaviiruse vastases võitluses. Eesti on Ukrainat pandeemia ajal aidanud nii maskide, desinfitseerimisvahendite, tekkide kui ka muude vahenditega, mis aitavad kaitsta inimesi viiruse eest ja kiirendada haigete paranemist. Mõlemad riigid proovivad leida tasakaalu tervishoiu ja majanduse vajaduste vahel ning valmistuvad ette hetkeks, millal avaneb võimalus alustada elanikkonna ja eelkõige riskirühmade vaktsineerimisega. Euroopa Liit lubas toetada 500 miljoni euro ulatuses rahvusvahelist riskide maandamise mehhanismi COVAX, mis aitab tagada juurdepääsu vaktsiinidele väikese ja keskmise sissetulekuga riikides, sealhulgas Ukrainas.

Ratas kinnitas Šmõhalile, et Eesti toetab tugevalt Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.  „Valitud ÜRO Julgeoleku Nõukogu liikmena hoiame relvastatud konflikti Ida-Ukrainas ja ebaseaduslikku Krimmi annekteerimist rahvusvahelise kogukonna pideva tähelepanu all“. Ratase sõnul on Eesti alati valmis jagama Ukrainaga oma kogemusi, mis aitavad Ukrainal reformidega edasi liikuda ja toetavad riigi püüdlusi Euroopa Liidu suunas.

Rahvusvahelistest teemadest puudutasid peaministrid veel kolme mere algatust ning üleminekut taastuvale energiale.

Head Uudised GoodNews