1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti jätkab läbirääkimisi OECD maksuleppe üle
Eesti jätkab läbirääkimisi OECD maksuleppe üle

Eesti jätkab läbirääkimisi OECD maksuleppe üle

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus arutas täna USA kaubandusminister Gina Raimondo ning Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) peasekretäri Mathias Cormanniga OECD maksureformi hetkeseisu.

Rahandusminister Pentus-Rosimannus rõhutas tänasel kohtumisel USA kaubandusminister Gina Raimondoga Eesti huvi säilitada üleilmse maksukokkuleppe raames Eesti senine investeerimist toetav ettevõtte tulumaksusüsteem.

“Otsime läbirääkimistel kompromissi, mis võimaldaks Eestil jätkata investeeringuid ja töökohtade loomist toetava maksusüsteemiga,” selgitas Eesti rahandusminister. “Suve algul OECDs eelkõige suurte riikide taganttõukamisel tehtud esialgne maksustamisettepanek ei ole Eestile vastuvõetav, aga loodame oktoobriks jõuda Eesti huve paremini arvestava kompromissini. Esialgne ettepanek sisaldas väga palju ebaselgust ja vastuolulisi detaile, mis muudaks väikese avatud majanduse haavatavaks.”

1. juulil võttis OECD juhitud kaasav raamistik vastu kahest sambast koosneva esialgse avalduse, eesmärgiga viia läbi rahvusvahelise maksuõiguse reform. See hõlmab vähemalt 20-miljardilise müügituluga kontsernide kasumimaksu ja üleilmset miinimummaksu (15%) äriühingute kasumilt kui kontserni müügitulu ületab 750 miljonit.

Eesti toetab nn esimest sammast ehk varasemat digimaksu. Kuigi selle rakendamisala on nüüd mõnevõrra laiem kui ainult digiteenused, on algatus mõistlik ja vajalik. Eesmärgiks on ettevõtte tulumaksu kogumise õiguse andmine riikidele, kust ettevõtja teenib tulu, kuid kus ta ei pruugi olla füüsiliselt kohal.

Teise samba ehk üleilmse miinimummaksu osas leiab Eesti, et OECD pakutud ettepanek ei arvesta piisavalt meie praeguse ettevõtte tulumaksu süsteemiga. „Kuna meie süsteem pole ette nähtud maksude vältimiseks, ootame OECDlt mõistlikke muudatusi, mis võimaldaks meil jätkata tänase kasumimaksustamise süsteemiga. Nende üle läbirääkimised jätkuvad,“ lisas Pentus-Rosimannus.

“Eesti kogub meil praegu kehtiva ettevõtte tulumaksusüsteemiga maksu umbes sama suurusjärgu võrra sisemajanduse koguproduktist (SKP) kui Saksamaa või Prantsusmaa ja rohkem, kui näiteks USA. See iseloomustab Eesti praeguse süsteemi efektiivsust,“ ütles rahandusminister kohtumisel OECD peasekretäriga.

OECD soovib saavutada avalduse kokkuleppe tehnilisel tasandil oktoobris 2021.

Head Uudised GoodNews