1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Eesti kaitseväelased olid Best Warrior võistlusel edukad
Eesti kaitseväelased olid Best Warrior võistlusel edukad

Eesti kaitseväelased olid Best Warrior võistlusel edukad

Ameerika Ühendriikides 14.- 17.märtsil toimus võistlusel „Best Warrior Competition 2019“ osalenud Eesti meeskond saavutas individuaalses arvestuses kaks esikohta nii ohvitseride kui allohvitseride kategoorias ning kolmas koht saavutati sõduri kategoorias.

„Kõigepealt tuli leida sobivad kandidaadid erinevatesse kategooriatesse ja nii jagunesidki meie meeskonna liikmed küberväejuhatuse ja vahipataljoni vahel. Seejärel koostasin meile treeningplaani, mille järgi treenisime vähemalt kaks kuud ennem võistlusi,“ ütles meeskonnavanem staabiveebel Siim Tambaum küberväejuhatusest meenutades, kuidas käis võistlusteks valmistumine. Lisades, et treeningplaan oli osalejatel pidevas muutuses seoses nende teenistuse kohustustustega.

„Kolm kuud ennem võistlusi kontakteerusin USA poolega, et saada sealt poolt võistluse juhend koos informatsiooniga, milliseid andmeid neil vaja läheb, et meie võistkond saaks võistlustel osaleda. Sealt saadud juhendiga koos saime ka nimekirja, millised varustuse elemendid peavad meil kaasas olemas olema,“ lisas Tambaum.

Ja nii suundusidki küberväejuhatusest staabiveebel Siim Tambaum, nooremleitnant Aleksandr Afanasjev, kapral Kevin Vabaorg ning vahipataljonist veebel Kalmer Antsov Ameerika Ühendriikide Marylandy osariiki, et võtta mõõtu teiste kaitseväelastega.

Esimesel võistluspäeval ootas võistlejaid ees 18 kilomeetri pikkune kiirrännak koos 18 kg varustusega. Eesti meeskond võitis antud rännaku ohvitseride ja allohvitseride kategoorias ning sõduri kategoorias jäädi teiseks. Samuti tuli rinda pista esse kirjutamises kui lahingulistes tegevustes.

Teisel võistluspäeval ootas võistlejaid ees aja peale takistusriba läbimine, stressilaskmised nii automaadist M4 kui püstolist M9 ning kirjalik test, mis põhines Ameerika Ühendriikide armee erinevatel regulatsioonidel ja protseduuridel.

Kolmandal võistluspäeval orienteeruti 18 km pikkusel öisel rajal. Seejärel ootasid osalisi mitmed füüsilised ülesanded (käte kõverdused (teemant), kastile hüpped, lõuatõmbed, 20kg sangpommi tõsted (swing), kosmonaut, sprint 100m, madal roomamine 100m, kõrgel roomamine 100m, kotis hüpped 100m).

Viimasel päeval esinesid kõikide kategooriate võistlejad komisjoni ees, kus vaadeldi nende välimus, ettekannet, esinemisoskust, teadmisi Ameerika Ühendriikide regulatsioonidest ning kõik komisjoni liikmed said esitada esinejale vähemalt 3-5 küsimust.

Eesti meeskond saavutas võistlustel järgnevad tulemused:

  • Ohvitseride kategoorias saavutas 1. koha 894 punktiga n-ltn Aleksandr Afanasjev (KÜVJ)
  • Allohvitseride kategoorias saavutas 1. koha  920 punktiga vbl Kalmer Antsov (VaP)
  • Sõdurite kategoorias saavutas 3. koha 770 punktiga kpr Kevin Vabaorg (KÜVJ)

Best Warrior Competition militaarvõistlust viib läbi USA Marylandi Rahvuskaart iga-aastaselt ning selle eesmärgiks on välja selgitada parimad kolmes kategoorias – ohvitseri, allohvitseri ja sõduri. Seda nii Marylandy National Guardy meeskondadest, Bosnia – Hertsegoviina kui Eesti meeskonnast. Meeskondliku arvestus ei olnud, nii nagu varasematelgi aastatel.

Eesti kaitseväelased osalesid võistlusel juba kolmandat korda. Võistlejad on jagatud kolme kategooriasse – sõdurid, vanemallohvitserid ja ohvitserid ning võistluse kestvuseks on neli kuni viis päeva. Edukaks olemine eeldab lisaks füüsilisele vastupidavusele tehnilist taipu, otsustamiskiirust ja taktikalisi oskusi, sealhulgas erinevate relvade käsitlemist, meditsiinilise abi osutamist, sideülesannete täitmist, aga ka näiteks öist orienteerumist.

Head Uudised GoodNews