1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti kasutamata maavarad – kas vananeva ühiskonna pääsetee?
Eesti kasutamata maavarad – kas vananeva ühiskonna pääsetee?

Eesti kasutamata maavarad – kas vananeva ühiskonna pääsetee?

Maailmamajanduses tulevikus tooni andvad rohe- ja digitehnoloogiad vajavad toimimiseks kriitilisi maavarasid, mida leidub ka Eesti maapõues. 13. mail toimuval Arenguseire Keskuse veebiseminaril „Eesti kasutamata maavarad – kas vananeva ühiskonna pääsetee?“ arutatakse Eesti maavarade kasutusvõimaluste üle.

„Tulevikumajandust kujundavad tehnoloogiad vajavad olulisel määral toorainet maapõuest. Tuule- ja päikeseenergeetika, elektriautodele üleminek, riiklik rohepööre, samuti ka digitehnoloogia edasine areng suurendab paljude maapõueressursside kasutamist,“ ütles Arenguseire Keskuse juhataja Tea Danilov.

„Ka Eestil on märkimisväärseid haruldaste muldmetallide varusid, mida peetakse nii Euroopa Liidus kui ka näiteks USA-s kriitilisteks maavaradeks. Veebiseminaril küsimegi, kas neist võiks saada vananeva Eesti ühiskonna pensionisammas,“ ütles Danilov. Ta lisas, et maavarade kasutuselevõtu puhul saab väga suureks küsimuseks, kas ja kuidas on võimalik hoida nende kaevandamisel ning tootmisel ära ulatuslikud keskkonnamõjud.

Veebiseminaril räägib ettekandes „Kriitiliste maavarade A ja O“ tuleviku seisukohast olulise tähtsusega maavaradest Tartu Ülikooli professor Kalle Kirsimäe. Eesti Geoloogiateenistuse direktor Sirli Sipp Kulli tutvustab kriitiliste maavarade tööstuslike varude uuringuid Eestis ning tingimusi nende kasutuselevõtuks.

Arutelus osalevad Riigikogu liige ja keskkonnakomisjoni esimees Yoko Alender ja geoloog ning endine keskkonnaminister Marko Pomerants. Arutelu juhib Arenguseire Keskuse juhataja Tea Danilov.

Veebiseminar „Eesti kasutamata maavarad – kas vananeva ühiskonna pääsetee?“ toimub neljapäeval, 13. mail kell 13.00–14.30 Zoomi keskkonnas.

Head Uudised GoodNews