1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti korraldab veebruari alguses rahvusvahelise meediavabaduse koalitsiooni konverentsi
Eesti korraldab veebruari alguses rahvusvahelise meediavabaduse koalitsiooni konverentsi

Eesti korraldab veebruari alguses rahvusvahelise meediavabaduse koalitsiooni konverentsi

Eesti välisministeerium korraldab 9.–10. veebruaril koostöös Inimõiguste Instituudiga Tallinnas kolmanda rahvusvahelise meediavabaduse koalitsiooni konverentsi. Konverentsil arutletakse nii traditsiooniliste kui ka uute meediavabadusega seotud teemade üle, keskendudes desinformatsioonile ja väljendusvabadusele, ajakirjanike kaitsele ning meediavabaduse ja internetivabaduse seostele.

„Meediavabaduse, põhivabaduste ja inimõiguste kaitse nõuab maailmas pidevat tähelepanu ning just sel eesmärgil kogunevad Tallinnas meediavabaduse koalitsiooni liikmed oma aastakonverentsile. Vaba ja sõltumatu meedia on demokraatliku ühiskonna jaoks eluliselt oluline, kuid ajakirjanike töökeskkond kogu maailmas kätkeb endas aina enam ohte,“ sõnas välisminister Eva-Maria Liimets. „Vabas ühiskonnas vajab ajakirjaniku töö uudishimulikku meelt ja vastutustunnet, kuid autoritaarses riigis nõuab sellele lisaks väga suurt julgust ja missioonitunnet. Viimase 20 aasta jooksul on maailmas tapetud üle 1600 ajakirjaniku ja see on karm kriitika üleilmse sõnavabaduse olukorrale,“ lisas ta.

abas ühiskonnas vajab ajakirjaniku töö uudishimulikku meelt ja vastutustunnet, kuid autoritaarses riigis nõuab sellele lisaks väga suurt julgust ja missioonitunnet.

Konverentsil võetakse vaatluse alla ka valeinfo levik. „Infokanalite rohkuses tähendab, et valeinfo levib maailmas kulutulena, seades kohati kahtluse alla demokraatlike institutsioonide eduka toimimise. Samuti on meid kõiki mõjutav COVID-19 pandeemia lisanud väärinfo levikule veelgi uusi tahke ning suurendanud valeinfo tehtavat kahju meie ühiskondadele, mis paneb ka ajakirjanikud oma töös tugeva surve alla. Selle kõige tõttu peame leidma võimalusi valeinfole vastu seismiseks nii, et me ei piiraks sellega samal ajal väljendus- ega meediavabadust,“ sõnas ta.

Ühe olulise teemana keskendub Eesti internetivabadusele. „Uute tehnoloogiate arenguga levib aina enam uudiseid just interneti kaudu, seega on vaba ja ligipääsetav internet sõltumatu meedia seisukohalt äärmiselt oluline,“ sõnas välisminister. „Paraku ei ole interneti piiramise näited meie maailmas erandiks ja seetõttu on kahjuks ka üleilmne internetivabaduse olukord halvenenud,“ lisas ta, viidates kriitilistel aegadel internetivabaduse piiramisele näiteks Myanmaris, Valgevenes ja Ugandas.

Uute tehnoloogiate arenguga levib aina enam uudiseid just interneti kaudu, seega on vaba ja ligipääsetav internet sõltumatu meedia seisukohalt äärmiselt oluline.

Rahvusvahelise meediavabaduse koalitsiooni konverents toob kokku ajakirjanikud ja meediatöötajad, eksperdid, akadeemikud, kodanikuühiskonna, rahvusvahelised organisatsioonid ning valitsuste esindajad kogu maailmast. Konverentsile tuleb ka Nobeli rahupreemia laureaat Dmitri Muratov ja selle patroon on Vabariigi President Alar Karis.

Lisaks võtavad üritusest osa meediavabaduse koalitsiooni välisministrid ja konverentsi veerel toimub välisministrite kohtumine.

Meediavabaduse koalitsioon moodustati 2019. aasta juulis ja sinna kuulub 50 riiki.

Rohkem infot konverentsi kohta leiab SIIT.

Rohkem teavet meediavabaduse koalitsiooni kohta leiab SIIT.

Head Uudised GoodNews