1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti liitus üleeuroopalise turvalist andmevahetust uuriva koostöövõrgustikuga
Eesti liitus üleeuroopalise turvalist andmevahetust uuriva koostöövõrgustikuga

Eesti liitus üleeuroopalise turvalist andmevahetust uuriva koostöövõrgustikuga

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem allkirjastas 24. septembril Euroopa Liidu kvantkommunikatsiooni koostöö deklaratsiooni, mille raames uurivad EL riigid võimalusi, kuidas luua üliturvalist andmevahetust võimaldav üleeuroopaline kvantsidetaristu.

„Tehnoloogia arengu ja kvantarvutuse kasutuselevõtuga kaasnevad uued väljakutsed ja senised krüptolahendused võivad tulevikus muutuda haavatavaks. Seetõttu on oluline juba täna teha tööd selle nimel, et meie süsteemid oleksid kaitstud ka tulevikus,“ rääkis Siem.

Loodava kvantsidetaristu eesmärk on võimaldada turvalist andmevahetust ning kaitsta EL-i ja liikmesriikide peamisi digivarasid küberohtude eest, sealhulgas riiklikke ja piiriüleseid kriitilisi infrastruktuure ning riigikaitse-, energeetika-, tervishoiu- ja finantssektoris töödeldavaid andmeid. „Kvanttehnoloogia näol on tegu strateegiliselt olulise valdkonnaga, seda eelkõige tehnoloogilise sõltumatuse ja julgeoleku aspektist. Lisaks aitab kvanttehnoloogia arendamine anda positiivse tõuke ka Euroopa küberturvalisuse võimekuse arengule ja tööstussektori konkurentsivõimele kasvule laiemalt,“ ütles minister.

Deklaratsiooni alusel loodi ka koostöövõrgustik EuroQCI, mille raames uurivad liikmesriigid koostöös Euroopa Komisjoni ja Euroopa Kosmoseagentuuriga võimalusi, kuidas luua järgmise kümne aasta jooksul üleeuroopaline kvantsidetaristu, mis võimaldaks üliturvaliselt edastada krüptovõtmeid.

Ministri hinnangul on nii riigi kui erasektori suurt digitaalset sõltuvust ja tehnoloogia kiiret arengut arvestades Eesti jaoks kasulik püsida koostöövõrgustiku infovoos ning osaleda üleeuroopaliste lahenduste väljatöötamises. „Selle vastu on huvi näidanud ka Eesti kübersektori ettevõtted ja akadeemilised asutused, kellele see võib edaspidi avada rahastus- ja koostöövõimalusi,“ lisas Siem.

Head Uudised GoodNews