1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. EESTI MUUDAB MAAILMA I Tallinnas kogunevad maailmakoristuse liidrid sajast riigist
EESTI MUUDAB MAAILMA I Tallinnas kogunevad maailmakoristuse liidrid sajast riigist

EESTI MUUDAB MAAILMA I Tallinnas kogunevad maailmakoristuse liidrid sajast riigist

Täna hommikul kell 9 sai Tallinnas piduliku avapaugu Teeme Ära rahvusvaheline konverents, mis toob kokku maailmakoristuse liidrid, globaalsete ettevõtete ja organisatsioonide esindajad, et tekitada tugev koostöövõrgustik maailma prügiprobleemi lahendamiseks.

„Oma üleilmse võrgustikuga toome me kokku erinevad partnerid, et üheskoos leida lahendused põletavatele keskkonnaprobleemidele. Jagades ühist muret halveneva keskkonna olukorra pärast ei saa me enam konkureerida, vaid peame üksteise tegevusi võimendama,” ütleb Let’s Do It World president ja võrgustiku juht Heidi Solba. „Globaalsete probleemide lahendamiseks on koostöö kriitilise tähtsusega, kus tuleb vaadata enesekesksusest, raamidest ja kasust kõrgemale. Meil kõigil on üks kodu ja meil kõigil on oma konkreetne roll selles, et saavutada taas puhas maailm,“ toonitab Solba.

Eesti peaminister Jüri Ratase sõnul annab Maailmakoristuspäev lisaks koduplaneedi puhtaks tegemisele ka võimaluse harjumusi muuta. „Meie koduks on planeet, mida oleme mitte vanematelt pärinud, vaid oma järeltulijatelt laenanud. Meie lapsed saavad elada hästi kui tasakaalu keskkonna, inimeste ja majanduse panustavad kõik inimesed: riigijuhid, teadlased, ettevõtjad, tarbijad. Vajalike uuenduste aluseks on meie igapäevased harjumused. Seepärast on mul hea meel, et eestimaised heakorratalgud on kasvanud ülemaailmseks puhtuse liikumiseks ning seeläbi Eesti brändiks. Tänan südamest igaühte teist, kes te panustate enda aega ja energiat meie kõigi tulevikku,“ sõnab peaminister.

“Maailmakoristus on tõestust leidnud mudel, mis aitab äratada inimesed tarbimisuimast ja leida uus jätkusuutlik ühiskonnamudel. Kui ei muutu seadused, infrastruktuur, harjumused ja väärtused, siis prügistuvad koristatud kohad uuesti. Me peame ühendama jõud, et jõuda igas riigis kriitilise hulga viie protsendi inimesteni. Vaid nii saame algatada teadlikku kiiret tegutsemist jätkusuutlikku tuleviku suunas,“ sõnab Let’s Do It World tegevjuht Anneli Ohvril.

Tänavune konverents paneb erilist rõhku koostööle nii kodanikuühiskonna, avaliku sektori kui äriorganisatsioonidega. Ühistes paneelides asuvad lavale ÜRO, Aafrika Liit, aga ka näiteks Earth Day, mis on üks vanimaid keskkonnaorganisatsioone maailmas. Kui Break Free From Plastic teeb ülevaate, milliste ettevõtete tooteid leiti loodusest maailmakoristuse ajal kõige enam, siis järgmisena astuvad üles globaalsete äriettevõtete esindajad nagu Philip Morris ja Decathlon, kes räägivad oma väljakutsetest teel jätkusuutlikuma ühiskonna poole. Konverentsi jooksul toimub rohkelt töötubasid ja temaatilisi diskussioone üheskoos lahenduste leidmiseks.

Maailmakoristuspäeval 21. septembril 2019. aastal võttis osa rekordilised 21,2 miljonit inimest 180 riigist. Nende hulgas näiteks Indias 1,6 miljonit, USAs 1,7 miljonit, Pakistanis 2,5 miljonit ja Indoneesias 9,5 miljonit inimest. Maailmakoristuses säras ka Eesti, kes kaasas koristuspäevale kaks protsenti Eesti elanikest, koristades ära üle miljoni sigaretikoni. Konverentsil astuvad lavale mitmed Maailmakoristuse edulood, kes räägivad nii poliitilistest, logistilistest kui ka isiklikest takistustest ja rõõmudest Maailmakoristuspäeva läbiviimisel.

Konverentsil vaadatakse ka Eestist juhitud globaalse organisatsiooni tulevikku: valitakse uued regionaalsed direktorid ja juhtkond ning otsustatakse, milline riik viib läbi 2021. aasta üleilmse koristuspäeva. Teeme Ära konverentsi toimumisele on muuhulgas õla alla pannud Euroopa Regionaalarengu Fond ja EAS, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Briti Nõukogu ja Balti-Ameerika Vabaduse Fond.

Head Uudised GoodNews