1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Eesti noored tõid rahvusvaheliselt maateaduste olümpiaadilt kolm kulda
Eesti noored tõid rahvusvaheliselt maateaduste olümpiaadilt kolm kulda

Eesti noored tõid rahvusvaheliselt maateaduste olümpiaadilt kolm kulda

Eesti seitsmeliikmeline meeskond tõi sel aastal rahvusvaheliselt võistluselt koju lausa 16 medaliga, mille hulgas nii individuaalne kui ka meeskondlikud kullad. Virtuaalsel maateaduste olümpiaadil osales 185 õpilast 34 riigist.

Tallinna Tehnikaülikooli geoloogia instituudi professori ja Eesti maateaduste olümpiaadi žürii esimehe Alvar Soesoo sõnul on ka varasemal kahel aastal kõik Eestit esindanud õpilased toonud koju medalid, ent siis on koju toodud hõbedat ja pronksi. “Võime kindlalt väita, et meie noored näitasid rahvusvahelisel maateaduste olümpiaadil maailma tipptaset ja meie õpilased oma maateaduste teadmisetega maailma tipus. Kõik Eesti võistlejad saavutasid andmekaeve (Data Mining Test) väga silmapaistvaid tulemusi ja jõudsid esikolmikusse. Gustav Adolfi Gümnaasiumi õpilase Anna Milena Linderi tulemus klassifitseerus kategooriasse “suurepärane”, mis tähendab, et Eestil on nüüd rahvusvaheliselt maateaduste olümpiaadilt ka kuldmedal,” selgitas Soesoo.

Olümpiaadil toimusid lisaks individuaalsetele mõõduvõttudele ka mitmed meeskondlike võistlusi, kus Eesti esindajatel läks samuti üle ootuste edukalt. Üheks olulisemaks meeskondlikuks võistluseks oli sel aastal rahvustiimi väliuuring National Team Field Investigation. “Õpilastel tuli ülesande sooritamiseks kasutada moodsaid uurimisvahendeid, analüüsida saadud andmestikku ning koostada esitlus. Eesti meeskond uuris mõne päeva jooksul Pakri poolsaarel graptoliit-argilliidi lagunemisega seonduvaid looduslikke protsesse. Uuringuteema ja esitlus olid sedavõrd edukad, et Eesti meeskond paigutus kategoorias „suurepärane“ lausa esimeseks ning sai hindajatelt rohkesti kiidusõnu,” rääkis Soesoo ning täiendas, et ka teistes meeskondlikes võistluses saatis meie õpilasi edu.


Rahvusvaheline maateaduste olümpiaad toimus virtuaalselt 25. – 30. augustil. Eestit esindasid Gustav Adolfi Gümnaasiumi õpilane Anna Milena Linder (4 medalit), Mihkel Jakobson (2 medalit) ja Gregor Ludvig Kikas (1 medal) Tallinna Reaalkoolist, Ats Marek Tender (2 medalit) Saue Gümnaasiumist ja Mikk Rooden (3 medalit) Miina Härma Gümnaasiumist, Geteli Hanni (3 medalit) Põlva Gümnaasiumist ja Marten Mathias Jaani (1 medal) Saue Gümnaasiumist.

Varasemalt tavaks olnud medalite jaotamise asemel rühmitati sel aastal osavõtjate tulemused kolme põhikategooriasse: suurepärane (mis võrdsustub kuldmedaliga), väga hea (hõbe) ja hea (pronks), ülejäänuid võistlejaid punktide alusel ei järjestatud.

Eesti võistlejate juhendajateks olid TalTechi geoloogia instituudi professor Alvar Soesoo ja Sigrid Hade MTÜ Gaia Natura’st. Väliuuringutel olid suureks abiks Siim Nirgi Eesti Geoloogiateenistusest ja Siim Pajusaar TalTechi geoloogia instituudist. Eesti meeskonna ettevalmistust koordineeris TalTechi geoloogia instituut ning sponsoritena toetasid Tartu Ülikooli geoloogia osakond ning Eesti Geoloogiateenistus.

Head Uudised GoodNews