1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Eesti Noorsooteater alustab pühapäeval juubelihooaega
Eesti Noorsooteater alustab pühapäeval juubelihooaega

Eesti Noorsooteater alustab pühapäeval juubelihooaega

Eesti Noorsooteater alustab sündmusrikast 70. hooaega etendusega 5. septembril.

„Saame minna rõõmuga vastu teatri 70. hooajale, väärtuseid hoides ja uuenedes, nii klassikuid tõlgendades kui ka uusi autoreid lavale tuues,” ütles teatri kunstiline juht Mirko Rajas. „Teater jätkab lavastusliigilisi otsinguid visuaalteatrimaastikul, tuues uuel hooajal repertuaari mitmeid vormiliselt mitmekülgseid uuslavastusi nii lastele, noortele kui ka täiskasvanutele.”

Hooaja esimene esietendus on 12. septembril, mil jõuab lavale A. H. Tammsaare filosoofiline miniatuur „Poiss ja liblik”. Lavastaja Leino Rei käe all valmib poeetiline lugu hoolimisest ja hoolimatusest, märkamisest ja vastutusest. Sõnadeta lavastus on mõeldud 3-5-aastastele.

Sander Pukk lavastab maailma absurdiklassiku Eugène Ionesco „Ninasarviku” noortele ja täiskasvanutele. Inimkäitumise absurdsust peegeldaval lool on ajatu poliitiline ja moraalne mõõde. Esietendus on 26. septembril Ferdinandi saalis.

Eesti lastekirjanduse vanema põlve autor Ernst Peterson-Särgava kirjapandud ennemuistsed jutud Reinuvader Rebasest jõuavad laste ette Anne Türnpu lavastuses „Repan, säh, põll” 5. novembril.

Jaanuaris mõtestab Juhan Liivi elu ja loomingut lavakunstikooli 30. lend Mirko Rajase lavastajakäe all. Veebruaris toob Astrid Lindgreni lasteromaani „Röövlitütar Ronja” dramatiseeringu lavale Taavi Tõnisson. Esmakordselt on selles teatris lavastamas Kersti Heinloo. Tema käe all jõuab kevadel publiku ette Eestis elanud paruness Eveline von Maydelli siluetikunstist inspireeritud lavastus, mille kunstnikutöö teeb Kristjan Suits. Noorsooteatris uus lavastaja on ka Daniil Zandberg, kes toob lavale Nikolai Gogoli „Sineli” tõlgenduse nukkudega. Päris uute autoritena on järgmisel hooajal külas Indrek ja Eva Koff, kellega koostöös valmib hooaja lõpus suvelavastus.

Rajase sõnul on teater viimastel aastatel saanud tunda, mis juhtub, kui teatritegemine ootamatult katkeb. „Oleme saanud aga tunda ka erakordset rõõmu, kui luba mängida tagasi antakse. Ja võin kinnitada, et mitte miski muu ei täida teatrit ja selles töötavaid inimesi suurema rõõmuga kui võimalus kohtuda publikuga, luba mängida, katsetada ja otsida.”

Juubelihooajal on varuks ka mitmeid loomingulisi ja lavastuslikke üllatusi, mis annavad võimaluse kohtuda näitlejatega, avavad teatri telgitaguseid ja ajalugu ning pakuvad avastamisrõõmu nii nooremale kui ka vanemale vaatajale. Alustab ka Noortestuudio uus lend, kuhu toimuvad vastuvõtukatsed 18. septembril.

Teatri juubelit tähistab ka Nukuteatrimuuseum. „Juubelihooaja tähistamine saab alguse 5. novembril, mil avame armastatud nukunäitleja ja -lavastaja Helle Laasi 80. juubelile pühendatud näituse,” ütles muuseumi juht Iti Niinemets. „Hooaja vältel toimub kaks kogumisaktsiooni: ootame muuseumisse tagasi kunagi teatrist kodudesse rännanud nukke ja külastajate esimesi mälestusi nukuteatrist. Teatri sünnipäeval märtsis avame ajaloonäituse, kus on kajastatud Nukuteatri seitse kümnendit näidetega silmapaistvatest inimestest, lavastustest ja nukkudest.”

Uuele hooajale läheb teater vastu uue logo ja visuaalse identiteediga, mis on välja töötatud teatri disaineri Helmi-Elfriede Arraku ja peakunstniku Rosita Raua eestvedamisel. Uue ilme rakendamist alustatakse teatri 70. hooajal järk-järgult ja sujuva üleminekuga.

„Täname südamest oma publikut, kes meiega kaasas käib ja kasvab, ning tervitame kõiki neid, kes Eesti Noorsooteatrisse alles oma tee leiavad,” ütles Rajas.

Head Uudised GoodNews