1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Eesti Noorsooteatris esietendub lavastus sõprusest ja olemasolemisest
Eesti Noorsooteatris esietendub lavastus sõprusest ja olemasolemisest

Eesti Noorsooteatris esietendub lavastus sõprusest ja olemasolemisest

Septembri alguses edasi lükkunud „IRIKKIRI” esietendus toimub 27. septembril Eesti Noorsooteatri väikeses saalis.

Hollandi kirjaniku Toon Tellegeni jutukogumikul põhineva lavastuse „IRIKKIRI” toovad lavale Tiina Mölder ja Christin Taul. Sama loometrupi käe all valmis paari hooaja eest Salme Reegi auhinnaga pärjatud lavastus „(p)ÖÖ”. „IRIKKIRI” lahkab sügavaid küsimusi koosolemisest ja üksteise aktsepteerimisest, käsitledes neid südamliku mängulisusega. Publiku ees rulluvad lahti lood sipelga, elevandi, orava ja kaelkirjaku sõprusest, kirjadest ja olemasolemisest vaatajatele alates viiendast eluaastast. 

Foto: Siim Vahur

„Olemas olemine seostub ka ühise keele otsimise ja jagamisega,” rääkis Christin Taul. „On tore kogeda kellegagi midagi koos, mitte ainult vanemate, ka sõpradega. Erinevad vanused leiavad lavastusest erinevaid asju.”

Lastekirjanduse uurija Krista Kumberg on kirjutanud Postimehes Tellegeni jutukogumiku kohta: „Lood on mõõdutundetult absurdsed, võimatud, südamlikud ja naljakad ning kannavad tagataskus iva, mis on jutus juhtuvast suurem. Lugedes tekib tunne, et kohe-kohe saab mõnel hästi varjatud saladusel sabast kinni ja see aitab paremini mõista nii inimloomust kui ka maailmakorraldust üldisemalt.” 

„Kui ma mõtlen millestki, siis kas see on olemas ka mujal kui minu peas?” selgitas Tiina Mölder. „Samas võib mõelda olemasolemisest kui mängust. Mäng on ideede jagamine, koos vaimustumine, üksteise ideedega kaasa minemine, nende edasi kasvatamine.”

Autor Toon Tellegen, tõlkija Vahur Aabrams, dramatiseerija Andri Luup, lavastajad Christin Taul ja Tiina Mölder, kunstnik Keili Retter, helilooja Ülo Krigul, valguskunstnik Oliver Kulpsoo. Mängivad Laura KukkSteffi PähnJevgeni Moissejenko ja Taavi Tõnisson.

Eesti Noorsooteatri lavastusliigiliselt mitmekesine 69. hooaeg pakub uuslavastusi nii väike- ja koolilastele kui ka noortele ja täiskasvanutele. Oodata on veel Betti Alveri luuletuse teatrikeelde tõlkimist, kaht dramatiseeringut ning üht dokumentaalmaterjalidel põhinevat lavastust, lavale jõuab ka mitu uut eesti näidendit. Maikuus toimuvale rahvusvahelisele visuaalteatrifestivalile Tallinn Treff eelneb seekord Balti visuaalteatri esitlusfestival.

Head Uudised GoodNews