1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Eesti Rahvakultuuri Keskus soovib hankega leida andmebaasi looja
Eesti Rahvakultuuri Keskus soovib hankega leida andmebaasi looja

Eesti Rahvakultuuri Keskus soovib hankega leida andmebaasi looja

Rahandusministeeriumi Infotehnoloogiakeskus (RMIT) kuulutas Eesti Rahvakultuuri Keskuse nimel välja lihthanke, mille eesmärk on välja selgitada sobivaim lahendus ühtse rahvakultuuri andmebaasi loomiseks.

Riik vajab rahvakultuuri infot, mida praegu kogutakse erinevates andmesüsteemides, nagu rahvakultuuri andmebaasis (RAKU), Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse (ELTSA) registris ja ka kohalikes omavalitsustes. „Erinevad asutused ja organisatsioonid koguvad üksteisele sarnaseid rahvakultuurialaseid andmeid neile vajalikust spetsiifikast tulenevalt. Kahjuks ei taga see riigile terviklikku ja ühtset ülevaadet rahvakultuuri valdkonnas toimuvast,“ selgitas Piret Hartman, kultuuriministeeriumi asekantsler rahvakultuuri valdkonna ülesannetes.

„Ühte süsteemi kogutud andmed oleks aga hõlpsamini kättesaadavad ja annaks meile parema ülevaate. Korrektsed ja ajakohased andmed on vajalikud, et välja töötada kultuuripoliitikat rahvakultuuri valdkonnas nii riiklikul kui ka maakondlikul tasandil, kuid aitaksid ka kõiki mainitud osapooli tegevuste korraldamisel ning erinevate tegevuste ja toetusmeetmete rakendamisel,“ lisas ta.

Ühtsetel alustel koondatud andmed võimaldavad leida valdkonna kitsaskohti ja teha pikaajalisi strateegilisi otsuseid. „Paljud olemasolevad süsteemid on tehniliselt vananenud, sealhulgas meie rahvakultuuri andmebaas, uuendusmeelne lähenemine riiklikule andmebaasile on aga vajalik. Riigihanke raames soovime kaardistada ja analüüsida olemasolevate andmebaaside andmestikke, et leida sobivaim andmemudel, mida riik saaks statistika koostamisel ja igapäevatöö tegemisel kasutada,“ täpsustas Eesti Rahvakultuuri Keskuse direktor Kalle Vister.

Hankelepingu tulemiks on analüüsidokument, mis kirjeldab ja põhjendab vajaminevat ühtset ELTSA ja RAKU andmekogu detailsusega, mille põhjal on võimalik läbi viia edukas hange vajalike arendustööde teotamiseks. Pakkumusi saab esitada riigihangete registris 26. märtsini.

Ühtse rahvakultuuri andmebaasi loomist rahastatakse Euroopa Liidu struktuuritoetuste taotluste jooksvast taotlusvoorust „Avalike teenuste arendamise eel-, äri- ja kasutatavuse analüüside läbiviimine – 18.05.2015-31.08.2023“ ja selle eeldatav maksumus on 42 000 eurot.

Head Uudised GoodNews